More


  Amenda în valoare de 1200 de lei în domeniul controlului oficial al sănătății animale

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada sus menționată 91 acțiuni de control în următoarele obiective și domenii de activitate: exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare , inspecții clinice.

  În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

  În urma acestor controale au fost aplicate două sancțiuni contravenționale din care 1 amendă contravențională în valoare de 1.200 Lei – unui crescător particular de animale din localitatea Petrești, – pentru cumpărarea a două suine, fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor prevăzute în legislația în vigoare și un avertisment, unui crescător particular de animale din Sătmărel, pentru nedeclararea în termenul legal a animalului nou achiziționat.

  În această săptămână, evoluează, focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile Sanislău, Petrești, Ghenci, Halmeu , Porumbești și Cidreag.

  Până la această dată, în județul Satu – Mare, au fost stinse un număr de 26 focare de Pestă Porcină Africană, în localitățile, Petrești – 4, Carei – 3 focare, Pir – 2 focare, Domănești – 2 focare, Apa – 2  focare, Porumbești – 1 focar, Pișcolt – 1, Tășnad -1, Berveni – 1 focar, Doba – 1 focar, Dabolț – 1  focar,  Sărvăzel – 1 focar, Resighea – 1  focar,  Cămin – 1 focar, Foieni – 1 focar, Sudurău – 1 focar, Negrești Oaș – 1 focar, Irina – 1 focar.

  Au fost luate toate măsurile, pentru a preîntâmpina răspândirea acestei bolii, în alte localități din județul nostru.

  În urma examenelor specifice de laborator, din cei 259 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –  201 mistreți au fost pozitivi și  58 negativi, iar  din cei 2965 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  187 mistreți au fost pozitivi, iar 2778 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

  În anul 2021, din cei 2 de mistreți găsiți morți în 25 Fonduri de Vânătoare –   2 negativi, iar  din cei 258 mistreți împușcați în 49 Fonduri de Vânătoare,  45 mistreți au fost pozitivi, iar 213 mistreți negativi,  în urma examenelor specifice de laborator.

  Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu – Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a verifica comerțul și transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariția de cazuri de Pestă Porcină Africană și Gripă Aviară în județul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistate până la această oră purcei neidentificați, neînregistrați, pui de o zi, galinacee sau palmipede, fără  documente sanitare veterinare însoțitoare.

  Mai multe țări din Uniunea Europeană, continuă să notifice apariția unor focare de Influență Aviară, cu subtipul H5N8, în exploatații de pe teritoriul lor, în care se află păsări de curte sau alte păsări domestice captive.

  În baza, Situației bolilor notificate, CE – ADIS și a Deciziei U.E. 989 / 2021, următoarele țări din Comunitatea Europeană, –  Belgia, Cehia, Franța  Germania, Polonia, Lituania, Bulgaria și Țările de Jos, raportează noi focare de Influență Aviară. În aceste state au fost depistate și confirmate, focare de Influenta Aviară, H5N8, în exploatații în care se cresc păsări de curte sau alte păsări domestice crescute în captivitate.

  D.S.V.S.A. Satu – Mare, în perioada următoare, a  reintensificat controalele oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel național și internațional a gripei aviare înalt patogene.

  Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

  Pentru a preîntâmpina apariția, Influenței Aviare, în crescătoriile non profesionale,  din județul nostru, rugăm crescătorii particulari de galinacee și palmipede ( găini și gâște, rațe) să consulte pentru a se informa și a  asigura condițiile minime de prevenire, combatere și a bloca răspândirea în teritoriu a acestei boli extrem de grave la păsări, pagina web sau Facebook,  a  A.N.S.V.S.A. și D.S.V.S.A. Satu – Mare.

  Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile  de  biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.

  Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise. Reamintim crescătorilor de suine, că pentru a se evita răspândirea virusului, trebuie să respecte următoarele reguli,

  • Schimbați-vă hainele și încălțămintea când intrați în adăpostul porcilor;
  • Nu hrăniți animalele cu lături;
  • Anunțați medicul veterinar despre orice suspiciune de boală;
  • Nu încurajați transportul ilegal de animale.
  • Afumarea, sărarea și congelarea cărnii de porc nu distrug virusul!
  • Pesta Porcină Africană nu afectează omul.

  Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși in exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

  • Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu / familial, aceștia au obligația de a anunța medicul veterinar concesionar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator, dacă este cazul.
  • DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
  • S.V.S.A. Satu – Mare, roagă cititori publicațiilor sătmărene, să consulte și pagina de internet a A.N.S.V.S.A – ului., care vine cu recomandări precise pentru a preveni răspândirea COVID – 19, atât pentru procesatorii de produse alimentare, cât și pentru crescătorii de animale.

  A.N.S.V.S.A, actualizează  aceste informații pentru public, în funcție de evoluția cazurilor de boală respiratorie, cauzate de SARS CoV – 2.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img