More


  Are nume de sat, dar e reședință de județ

  - Advertisement -

  Alături de Oraşu Nou, care, în fapt, este o comună, Satu Mare este pe lista ciudăţeniilor privind denumirile unor localităţi. Satu Mare a fost atestat documentar în 1181, iar Oraşu Nou cu aproape 100 de ani mai târziu.

  Denumirea de Satu Mare este una modernă din secolul al XIX-lea. Denumirile paradoxale ale celor două localităţi au rădăcini în Evul Mediu. Asta e concluzia la care au ajuns istoricii din judeţ. „Cronica lui Anonimus îl atestă în jurul anul 900 sub denumirea de Szotmar. În anul 1082 apare prima atestare a oraşului într-un document. Preotul Moise Sora Novac introduce, într-o carte, denumirea de Satu Mare. Ideea că denumirea oraşului ar proveni din limba germană porneşte de la cuvântul Salzmarkt care înseamnă «piaţă de sare».
  În Evul Mediu, Satu Mare era un depozit de sare. Transportul sării din Ocnele Dejului se desfăşura pe Someş“, explică Viorel Ciubotă, istoric la Muzeul Judeţean din Satu Mare. Teritoriu locuit de germani „Se spune că teritoriul oraşului Nemeti (învecinat oraşului medieval Satu Mare – n.r.) era locuit de colonişti germani, însă nu există date concrete ale existenţei acestei colonii. În anul 1712, cele două oraşe şi-au exprimat dorinţa de unificare, iar peste trei ani aceasta este recunoscută de dictatul de la Bratislava.
  Şase ani mai târziu, în 1721, cele două oraşe primesc diplomă imperială de la Carol al VI-lea, prin care este recunoscută unificarea lor“, explică istoricul. Potrivit istoricilor, altă ipoteză este că denumirea românească provine de la vechiul nume personal maghiar Zotmar. Oraşul Nou-cetate nouă Paradoxal, una dintre cele mai vechi localităţi din ţinutul Oaşului portă denumirea de Oraşul Nou, chiar dacă prima atestare a acestei aşezări este foarte veche. Numele localităţii este legat de crearea unei noi cetăţi. Pentru a diferenţia o cetate veche de una nouă, la denumire se adăuga şi cuvântul nou. În maghiară poartă denumirea de «Ujlak», adică loc nou.
  Oraşul se numără printre puţinele urbe care se pot mândri cu un mileniu de existenţă atestată, sărbătorită în anul 1972. Oraşul actual s-a format prin unirea a două oraşe Sătmar şi Mintiu. Toponimul Sătmar are o provenienţă mult discutată, există mai multe teorii referitoare la formarea acestuia. Numele celuilalt oraş, Mintiu (Németi) atestă existenţa coloniştilor germani aduşi de regina Gizella, soţia primului rege al Ungariei.

  Despre istoria timpurie a oraşului există foarte puţine informaţii documentate. Sătmarul este amintit de Gesta Hungarorum, scrisă de notarul anonim al regelui Bela III, ca şi cetatea Zotmarului, cucerită de unguri de la ostaşii lui Menumorut. Existenţa cetăţii de pământ de aici este atestată încă dinaintea primului atac al tătarilor (1241-1242).
  În secolul al XV-lea, întărind-o în faţa atacurilor otomane, cetatea este reconstruită în sistemul fortificaţiilor italiene. Aceste lucrări se termină abia spre sfârşitul secolului al XVI-lea, şi rezultă o fortificaţie asemănătoare cu cea din Oradea, pentagonală cu cinci bastioane. Cetatea a intrat în posesia familiei Báthori din Şimleu, perioadă în care s-au făcut ample lucrări de redirecţionare a cursului Someşului, drept urmare, cetatea a fost înconjurată de apele râului.
  Astfel fortificată, cetatea a căpătat rol din ce în ce mai important în secolele XVI-XVII, a fost ultima cetate imperială spre Ardeal, punctul de pornire al oştilor spre est. Datorită poziţiei strategice, posesia cetăţii s-a schimbat între Regatul Ungariei (parte a imperiului Habsburgic) şi Principatul Transilvaniei, a fost refugiu pentru mai mulţi domnitori şi punctul de plecare al informatorilor şi spionilor spre Transilvania (retribuirea acestora fiind cuprinsă în bugetul cetăţii).
  Municipiul Satu Mare este reşedinţa judeţului, se întinde pe cele două maluri ale râului Someş la 126 m înălţime absolută. Este situat în partea vestică a judeţului, la numai 8 km de punctul de trecere al frontierei româno-maghaire de la Petea. În afară de conexiunile rutiere şi feroviare, Satu Mare poate fi accesat şi pe cale aeriană, prin aeroportul din sudul oraşului.

  Sursă foto: Balog Zsolt
  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img