More


  INFECȚIE. China a raportat primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om. La nivelul județului Satu Mare, DSVSA declară alerta maximă

  - Advertisement -

  Un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu (estul Chinei) a fost confirmat ca primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om, a anunțat marți Comisia Națională de Sănătate, potrivit Reuters.

  Bărbatul din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și a prezentat mai multe simptome, potrivit Comisiei de Sănătate. El a fost diagnosticat cu gripă aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat.

  H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, potrivit Comisiei. Momentan, bărbatul este stabil și pregătit pentru externare. Testele asupra contacților săi apropiați nu au relevat alte infecții.

  În China sunt prezente mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări. Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni.

  Măsurile continuă și suntem în alertă maximă în județul Satu Mare
  “În județul Satu Mare nu avem cazuri semnalate de gripă aviară , însă avem focare la nivel național, cum ar fi județul Mureș, unde au fost confirmate 180.000 de păsări cu această boală, și în județul Harghita. În județul Satu Mare efectuăm periodic și cu conștiinciozitate controale . Joi, 27 mai, au fost confiscate ouă contaminate.

  Vreau să specific faptul că efectuăm verificări la puii de o zi, ouă, păsări adulte. Măsurile continuă și suntem în alertă maximă având în vedere evoluția. În legătură cu infecția H10N3 a gripei aviare la om, riscul crește în zonele asiatice unde se poate transmite mai ușor deoarece coabitarea este puternică. Avem astfel exemplul semnalat în provincia Jiansgsu, din estul Chinei “, a declarat Dumuța Nicolae, directorul DSVSA Satu Mare.

  Situația în România
  Gripa aviară s-a confirmat într-o fermă de păsări din Ungheni/jud. Mureș, pe 6 mai. Focarul de la ferma cu 180 de mii de păsări a dus vineri la suspendarea de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii. Suspendarea se va aplica la nivel național pe un termen de 30 de zile.

  La nivelul focarului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri de siguranță pentru a preveni răspândirea serotipului H5N8 al gripei aviare: păsările au fost eutanasiate, cadavrele lor au fost incinerate și întreaga facilitate va fi curățată și dezinfectată. Zona din jurul fermei este controlată și mișcarea este restricționată, pentru a reduce posibilitatea răspândirii virusului.

  Pe 9 mai, a fost detectat un focar și într-o gospodărie din Cristuru – Secuiesc/ jud. Harghita. Conform anchetelor preliminare ANSVSA, este probabil ca păsările de acolo să fi provenit din ferma din Ungheni. Acolo s-a finalizat eutanasierea păsărilor și curățarea fermei, potrivit ANSVSA.

  „Avem nevoie de sprijinul fermierilor și al cetățenilor”, punctează președintele ANSVSA. „Căutăm ca cetățenii să fie informați despre măsurile de biosecuritate și să anunțe imediat serviciile veterinare în momentul în care se află despre mortalități la păsări. Cerem tuturor să respecte măsurile dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea acestei boli.”

  Organizația Mondială a Sănătății a declarat în martie că riscul transmiterii virusului la om este extrem de scăzut. În rarele cazuri în care oamenii sunt infectați cu această tulpină a gripei aviare letale păsărilor, cum s-a întâmplat recent în Rusia, oamenii sunt ori asimptomatici, ori au simptome foarte ușoare.

  Gripa aviară se transmite de la păsări infectate, adesea cele migratoare, către cele sănătoase, dar poate fi transmisă și prin echipament infectat. În majoritatea fermelor autorizate, măsurile de biosecuritate ar trebui să asigure că virusul nu se va transmite la oameni.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img