More


  Karácsonyi Péter, personalitate marcantă a culturii careiene, fondatorul curentului muzical “Castelanii”

  - Advertisement -

  Karácsonyi Péter s-a născut în 25 martie 1940 la Budapesta. Pe linie paternă a fost descendentul unei familii de nobili armeni stabiliţi in Transilvania, la Armenopolis (Gherla de azi), la începutul secolului al XVIII-lea. Arborele genealogic al familiei poate fi urmărit până în secolul al XV-lea. O ramură a familiei a migrat în Maramureş (Sighet). De acolo se trage Karácsonyi Károly, tatăl profesorului Karácsonyi, inginer şef al oraşului Carei, doctor în drept, om cult, care mai vorbea şi şapte limbi. Mama, Erdő Márta, originară din Transcarpatia (Úrmező, azi Ucraina) se trage şi ea dintr-o familie înstărită şi avea, cel mai probabil, tot rădăcini armeneşti. Nu se pot omite, însă, originile germane şi maghiare, prezente în ambele ramuri familiale.

  În 1956 Karácsonyi Péter, a susținut examenul de bacalaureat la Carei, în 1959 s-a licențiat în electronică la Timișoara, în 1962 s-a specializat în construcții de drumuri și poduri la Cluj Napoca, iar în 1965 a obținut și diploma de pedagog.

  În 1971 a absolvit Facultatea de Compoziție și Muzicologie din cadrul Conservatorului din Cluj Napoca, după care, în 1978 a devenit dirijor.

  În studenţie Péter, făcea parte din orchestra de estradă clujeană “Melodia”, ca trombonist, iar un concert la Carei în 1964 l-a făcut remarcat de directorul Casei de cultură locale, Vasile Maghiaru, proaspăt numit în funcţie. “Directorul Maghiaru, adevărat vizionar, a văzut în Karácsonyi uriaşul potenţial. Spirit întreprinzător şi iubitor de artă, acesta şi-a asumat susţinerea unei formaţii muzicale, lucru dificil din punct de vedere financiar chiar şi în acea perioadă. Directorul convinge trupa locală de la Clubul Sindicatelor 9 Mai să se mute la Casa Orăşenească de Cultură, iar pe tânărul Karácsonyi, încă student în ultimul an al Institutului Pedagogic Cluj, să accepte conducerea orchestrei. Aceasta urma să devină Formaţia Castelanii”, se scrie în monografie.

  A înființat curentul muzical ”Castelanii”, a colaborat cu cei mai mari artiști și compozitori din țară, a pregătit mai multe generații de tineri, formații de estradă și soliști care au câștigat numeroase premii în țară și străinătate, care au înregistrat în premieră albume muzicale la Radio Televiziunea Română, au participat la numeroase festivaluri și emisiuni televizate.
  S-a stins din viață la 20 octombrie 2001. În anul 2005 a fost distins, post mortem, cu premiul ”Pro-Urbe”, iar în 2014 cu tilul de ”Cetățean de Onoare – post mortem” al municipiului Carei. Karácsonyi Péter are un bust în curtea Centrului Cultural Carei, realizat din donații.

  A fost un om extrem de jovial, un excelent instrumentist și pedagog, avea o cultură generală debordantă, era zâmbitor, optimist și deosebit de inteligent. Celebrul compozitor Jolt Kerestely spunea despre acesta că, dacă înainte de 1989 ar fi existat termenul de manager în cultură, atunci el declară că Péter Karácsonyi a fost cel mai mare manager cultural din România.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img