More

    REALITATE. Județul Satu Mare, pe ultimele locuri la nivel național ca incidență a îmbolnăvirilor

    Prefectul Altfatter Tamás a convocat miercuri, 09.06.2021, ședința săptămânală de lucru cu structurile Ministerului Afacerilor Interne și cu participarea conducerii Direcției de Sănătate Publică Satu Mare în cadrul căreia s-a realizat analiza situației operative privind ordinea și siguranța publică și a activităților de verificare a respectării regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. La ședință au participat și reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, în vederea stabilirii ultimelor detalii organizatorice pentru asigurarea comemorării Zilei Eroilor, de Praznicul Înălțării Domnului.

    Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 10 iunie 2021
    Anul acesta, prin Hotărârea Guvernului nr. 614/03.06.2021 a fost aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 10 iunie 2021, în baza căruia instituțiile statului organizează ceremonii, activități, manifestări și evenimente cu scopul cinstirii memoriei eroilor români care s-au jertfit pentru Patrie. Astfel, în toată țara, începând cu ora 12,00 vor fi organizate ceremonii militare care vor culmina cu momente de rostire a numelor eroilor căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României. În județul Satu Mare vor fi organizate două ceremonii, una la Monumentul Ostașului Român din municipiul Carei, cu participarea prefectului Altfatter Tamas și a subprefectului Lavinia Kiss și una la Monumentul din Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare, cu participarea subprefectului Radu Bud. Lista eroilor de război căzuți la datori în războaiele purtate de Armata României – Evidența eroilor identificați după locurile de înhumare, structurată pe județe și conflicte armate poate fi consultată pe site-ul Ministerului Apărării Naționale – www.mapn.ro.

    Măsuri eficiente pentru gestionarea crisei sanitare, în județ
    În ceea ce privește gestionarea crizei sanitare, prefectul Altfatter Tamas apreciază eficiența măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului, județul Satu Mare fiind pe ultimele locuri la nivel național ca incidență a îmbolnăvirilor (0,07 cazuri la mia de locuitori). În același timp, consideră că avansul campaniei de vaccinare poate fi îmbunătățit. În perioada următoare, urmare a deciziei președintelui CNCAV și a analizei realizate de DSP la nivel local va avea loc o reconfigurare a rețelei de centre de vaccinare, prin comasare sau modificarea programului de lucru a centrelor, pentru eficientizarea activității și reducerea costurilor.

    Urmare a solicitării prefectului de a duce vaccinul mai aproape de cetățeni în special în mediul rural și către persoanele imobilizate, reiterată în cadrul acestei ședințe, Direcția de Sănătate Publică a demarat proceduri de vaccinare în mediul rural, mâine urmând ca echipa mobilă a DSP să vaccineze în comuna Tarna Mare, inclusiv cetățeni din Bătarci. Echipele de vaccinare vor funcționa la solicitarea primarilor, cu condiția asigurării unei minime eficiențe economice a demersului medical.

    Patru puncte de vaccinare în aer liber
    La acest sfârșit de săptămână vor fi organizate în cadrul Maratonului Vaccinării Satu Mare patru puncte de vaccinare, astfel:
    – Vineri 11.06.2021 între orele 08,00 – 16,00 la Negrești-Oaș, în Piața agroalimentară;
    – Sâmbătă 12.06.2021 între orele 08,00 – 16,00 la Satu Mare, în Piața Mare;
    – Duminică 13.06.2021 între orele 08,00 – 16,00 la Satu Mare, în Piața de Vechituri;
    – Duminică 13.06.2021 la Satu Mare, în Piața Libertății, cu ocazia evenimentului organizat de Arhidieceza Romano-Catolică Satu Mare.

    Vaccinul care va fi administrat în cele patru puncte de vaccinare temporare este Janssen de la Johnson&Johnson, care asigură schema de imunizare completă prin administrarea unei singure doze. Vaccinarea este gratuită, simplă, nu este necesară programare, iar la sfârșitul procedurii se eliberează Adeverința de vaccinare din Registrul Electronic Național de Vaccinări.

    Prefectul atrage atenția primarilor că este nevoie de o implicare reală, mai de impact pentru a aduce pragul de vaccinare la limita imunizării în masă, în special în localitățile unde rata de vaccinare este scăzută. În acest moment numărul de persoane vaccinate în județul nostru cu cel puțin o doză se apropie de 80.000.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE