More

    STATISTICĂ. Oșenii, codași la vaccinare

    Comunele din Țara Oașului se află pe ultimele locuri în ceea ce privește vaccinare. De altfel, cu o singură excepție, doar comunele din Oaș sunt desenate cu roșu (adică sub 5% din populație vaccinată). La polul opus se află comunele și localitățile locuite de svabi și maghiari. Județul Satu Mare se află printre județele fruntașe în ceea ce orivește vaccinarea.

    Tara Oașului, la coadă
    Potrivit platformei Ro-Vaccinare.ro, comunele din Țara Oașului se află pe ultimele locuri în ceea ce privește vaccinarea. Astfel, din cele nouă comune aflate cu o rată de vaccinare mai mică de 5%, opt sunt din Țara Oașului. Acestea sunt Cămârzana, Gherța Mică, Batarci, Târșolț, Turț, Racșa, Tarna Mare, Călinești Oaș. Singura excepție o reprezintă Socondul.

    De altfel, în această parte a județului, doar comuna Orașul Nou și orașul Negrești Oaș au o rată de vaccinare mai mare de 10%.

    Desigur, în acest caz s-ar putea specula faptul că o mare parte dintre oșeni nu se află acasă și de aceea rata de vaccinare este atât de scăzută. Este foarte posibil așa ceva, dar deocamdată, cifrele statistice arată că oșenii subnt codași la vaccinuri.

    Svabii și maghiarii pe primele locuri
    La polul opus, însă, cu o rata de vaccinare rdicată, se află comunele locuite, cu preponderență de șvabi și maghiari.

    Pe primele două poziţii se situează comunele Foieni (37,53%) şi Urziceni (30,39%), locul trei fiind ocupat de municipiul Carei, cu un procent de 28,80%.

    Urmează Cămin, municipiul Satu Mare, Căpleni, Ciumești, Tășnad, Porumbești și Dorolț, toate cu un procent de vaccinare de peste 20%.

    De altfel, Fieni se află pe locul cinci pe țară.

    Satu Mare, printre județele fruntașe

    Potrivit Ro-Vaccinare .ro, județul Satu Mare se află în top zece în ceea ce privește rata de vaccinare, din județe precum Cluj, Timiș, Alba, Mureș, la egalitate cu Sălaj, Gorj, Dâmbovița.

    De altfel, pe harta prezentată, se poate vedea foarte clar că județele din Ardeal au o rata de vaccinare mai ridicată, comparativ cu județele din Moldova, unde rata de vaccinare este extrem de scăzută.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE