More


  Stațiunea Termală Tășnad a ajuns în topul preferințelor oamenilor din Ardeal

  - Advertisement -

  Gata, a ajuns și vara adevărată la noi, iar dacă până acum așteptam cu nerăbdare soarele și căldura, acum căutăm umbra și un loc unde să ne răcorim. Iar această căutare ne dă un singur rezultat – stațiunile turistice. Cum la mare e departe pentru mulți din zona de nord și nord-vest a țării, unde mai pui că nu e nici umbră, stațiunile turistice din zonă sunt cea mai bună alegere.

  Stațiunea Turistică Tășnad, din județul Satu Mare, a ajuns în topul preferințelor celor din zona Ardealului ca destinație de vacanță, după cum chiar ei o afirmă. Oameni care de ani de zile și-au făcut un obicei de a veni aici, oameni care au lăsat în urmă alte stațiuni în favoarea Ștrandului Termal Tășnad și chiar oameni care fac mii de kilometri din alte țări, pentru a veni la Tășnad.

  Principalul motiv pentru care toți aleg această destinație este faptul că Ștrandul Termal Tășnad reușește să îmbine toate gusturile și toate nevoile oamenilor aflați în vacanță. Bazinele cu apă termală fac deliciul personelor care simt nevoie de a îmbina relaxarea cu tratamentul, bazinul cu apă rece este alegerea tinerilor care doresc să se răcorească și să înoate, bazinul de copiii e locul unde părinții își pot lăsa copiii fără grij. La toate acestea se adaugă cursurile de hidrokinetoperatie și gimnastică în apă, spațiul de joacă pentru copii, terenurile de sport pentru cei mari, zonele cu umbră plus toate terasele și restaurantele din incintă care reprezintă o comoditate pentru turiști care nu sunt nevoiți să părăsească ștrandul pentru a lua masa.

  Istoricul stațiunii
  Staţiunea turistică Tăşnad este de dată recentă, abia în anul 2000, prin Hotãrârea Guvernului nr. 417, oraşul Tăşnad fiind atestat şi confirmat ca Staţiune Turistică de Interes Local. Premisele acestui act datează însă din anul 1978 când, în urma unor prospecţiuni geologice intense efectuate în regiune, pentru descoperirea, între altele, a hidrocarburilor, sonda nr. 4.715 a interceptat, la adâncimea de 1.354 m, un acvifer termal extins, cu ape mineralizate, având temperaturi de peste 72°C şi mineralizare de aproape 9 mg/l.

  În acelaşi an este conturată o „Zonă de Agrement”, centrată în jurul unui Ştrand termal, localitatea înscriindu-se în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de cură şi agrement balnear din partea vestică a ţării, alături de mult mai cunoscutele staţiuni Băile Felix şi 1 Mai, Tinca, Moneasa, Călacea, Lipova sau Buziaş. În jurul ştrandului a fost edificat un camping cu numeroase căsuţe, utilizate de primăvara până toamna de turiştii dornici de balneaţie. De asemenea, a apărut forma de cazare turistică în gospodăriile private, numeroşi locuitori ai oraşului punându-şi la dispoziţia vizitatorilor spaţiile de locuit excedentare.

  Până în anul 1990, baza turistică a funcţionat ca locaţie a turismului de agrement estival, din mai până în octombrie, preponderent de week-end, valorificând într-o singură modalitate (înotul), apele termale ce alimentau ştrandul în cauză. Ulterior, spaţiul de agrement a fost lărgit prin construirea a încă două bazine, din care unul pentru copii, cu un volum cumulat de 1.400 m³ şi cu temperatura apei în jur de 40 °C. După anul 2005, investiţiile şi iniţiativele de construire a unor locaţii se amplifică apărând hotelurile, motelurile şi un număr mare de pensiuni şi case private. Oferta de cazare pentru tineri, turişti cu posibilităţi materiale mai restrânse, dar cu cerinţe de confort modeste, s-a lărgit prin amenajarea unor campinguri cu căsuţe, respectiv a campingului cu corturi cu o capacitate de 320 locuri. În acest mod capacitatea totală de cazare în anul 2010 a ajuns la peste 1.260 locuri, ceea ce susţine statutul de staţiune de interes local acordat.

  Ștrandul din Tăşnad este recunoscut prin apa termală care are nişte valenţe terapeutice şi inclusiv balneare. Conform raportului efectuat de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, apa termală a Staţiunii Tăşnad poate fi recomandată pentru utilizare în cură externă în afecţiuni reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice (în afara puseelor inflamatorii), afecţiuni posttraumatice, boli asociate, boli profesionale, endocrine, boli de metabolism.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img