More


  SUTE de păsări, CONFISCATE și EUTANASIATE în județ. Care a fost MOTIVUL

  - Advertisement -

  Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu – Mare și cadre delegate din cadrul IPJ și Poliția de Frontieră, pentru a verifica comerțul și transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariția de cazuri de Pestă Porcină Africană și Gripă Aviară în județul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistate până la această oră purcei neidentificați, neînregistrați, pui de o zi, galinacee sau palmipede, fără documente sanitare veterinare însoțitoare.

  În urma acestor controale, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de – 3.600 lei, reprezentând, o amendă contravențională în valoare de – 3.600 Lei, – un transportator de animale, din localitatea Albești, județul Argeș, – transport de găini ouătoare reformă, fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, prevăzute de legislația în vigoare și două avertismente, pentru doi crescători particulari de animale din localitățile Ghirolt și Unimăt, – pentru nedeclararea în termenul legal a animalelor nou introduse în exploatația existentă.

  Cu această ocazie, au fost puse sub sechestru /reținere oficială, confiscate, eutanasiate și apoi incinerate, un număr de 500 găini ouătoare reformă ,în valoare de 4585 Lei, într-o unitate de ecarisare a teritoriului, autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul nostru.

  Mai multe țări din Uniunea Europeană, continuă să notifice apariția unor focare de Influență Aviară, cu subtipul H5N8, în exploatații de pe teritoriul lor, în care se află păsări de curte sau alte păsări domestice captive.

  În baza, Situației bolilor notificate, CE – ADIS, următoarele țări din Comunitatea Europeană, Germania, Polonia, Lituania, Letonia, Danemarca și Finlanda, raportează noi focare de Influență Aviară. În aceste state au fost depistate și confirmate, noi focare de Influenta Aviară, H5N8, în exploatații în care se cresc păsări de curte sau alte păsări domestice crescute în captivitate.

  D.S.V.S.A. Satu – Mare, în perioada următoare, va reintensifica controalele oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel național și internațional a gripei aviare înalt patogene.

  Atenționăm toți crescătorii de păsări din județ, atât cei care dețin exploatații profesionale avicole cât și crescătorii de păsări particulari, să-și înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare, să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu porci vii / purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu și din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

  Pentru a preîntâmpina apariția, Influenței Aviare, în crescătoriile non profesionale, din județul nostru, rugăm crescătorii particulari de galinacee și palmipede ( găini și gâște, rațe) să consulte pentru a se informa și a asigura condițiile minime de prevenire, combatere și a bloca răspândirea în teritoriu a acestei boli extrem de grave la păsări, pagina web sau Facebook, a A.N.S.V.S.A. și D.S.V.S.A. Satu – Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img