More


  Creșterea prețurilor și soluțiile individuale

  - Advertisement -

  Zeci de ore au fost alocate în ultimele zile dezbaterilor televizate pe marginea avalanșei prețurilor năucitoare, care au invadat mințile românilor. Discuțiile analitice se poartă mai cu seamă pe tema efectelor financiare nefaste, care se vor abate în următoarele luni asupra vieții românilor cu venituri modeste sau care depășesc salariu mediu pe economie. Se fac tot felul de calcule estimative ale impactului pe care îl vor avea majorarea prețurilor la utilități. Prea puțini sunt analiștii care întrevăd sau propun niște alternative eficiente în vederea atenuării pericolului incapacității de plată a facturilor și creditelor, care va afecta mare parte din familiile din România.

  Păi, ce facem, ne întoarcem la perioada restrictivă dinainte de 89 când părinții și bunicii noștri trăiau pe întuneric și în frig? Poate vor redeveni actuale celebrele versuri din vremea datoriilor externe, cu măsurile restrictive aferente, dacă ne gândim la copiii noștri: ,,Jur să cresc mare și voinic/ Pe-ntuneric și pe frig/ Fără să mănânc nimic…”. În urma unor discuții sterile, anumiți analiști au ajuns la concluzia că soluțiile individuale ale populației vor elimina efectele negative ale creșterii prețurilor la utilități și implicit la alimente. Cu o ,,protecție social” adecvată, cât de cât, poate că familiile vor trece prin această criză, dar o familie nu plătește doar utilitățile, mai e nevoie și de achiziționarea de alimente. Efortul financiar al familiilor va avea un impact negativ și asupra școlarizării copiilor. Abandonul școlar va atinge probabil ,,cote alarmante”, iar reintegrarea tinerilor în sistemul de învățământ va fi una dificilă și greu de controlat în condițiile actuale ale unui haos financiar, care va fi generat de ,,creșterea alarmantă” a prețurilor.

  Unele soluții individuale familiale vor fi probabil susținute financiar de ,,frații noștri plecați la muncă peste hotare”. Sunt familii, chiar pensionari, care poate mai au niște rezerve bănești necesare pentru a putea susține temporar trecerea prin această uimitoare și năucitoare majorare fără precedent a prețurilor. Cine poate să evalueze perspectivele pentru a anticipa câtă vreme va dura această majorare de prețuri, care poate ar putea fi diminuată considerabil prin mijloace alternative intervenționiste? Ce măsuri individuale vor lua băncile în vederea flexibilității politicii bancare? Măsurile executorii pentru românii care nu-și vor putea plăti dobânda și rata lunară nu vor fi neapărat favorabile pentru bănci în condițiile în care va scădea ,,puterea de cumpărare” din domeniul imobiliar. E nevoie de o gândire economică unitară în diversitate pentru ca românii să aibă parte de o protecție socială echilibrată și armonizată cu noile tendințe economice. Poate nu ar fi lipsit de importanță dacă și Uniunea Europeană ne-ar oferi soluții echitabile necesare pentru protejarea românilor, care, nu-i așa ?, sunt și cetățeni europeni. Incompetența și egoismul probabil ,,se vor plăti la greu” pe tărâmul viitoarelor alegeri… Până atunci, teama și suferința își fac loc treptat-treptat în casele multor români de acasă…

  Disputele dintre partidele politice ar trebui să se axeze în principal pe o dezbatere decentă şi inteligentă a ideilor, iar cele mai bune să fie legiferate sau folosite ca amendamente pentru a construi un sistem economic şi juridic eficient, decent şi relaxat, ancorat în realităţile româneşti actuale… “Ştafeta guvernării” ar trebui să fie preluată de Majoritate ca o ,,misiune nobilă de credinţă”, iar Decidenții să-şi folosească inteligenţa pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare deschise, gata oricând să fie reînnoite în funcţie de dinamica vieţii economice. Aceasta conține printre altele: rigiditatea sistemului fiscal, inflația, majorările de prețuri actuale și potențialele soluții temporare generale cumulate cu cele individuale. ,,Nu putem să pretindem ca lucrurile să se schimbe dacă facem mereu la fel… Criza e cea mai mare binecuvântare, care li se poate întâmpla persoanelor și țărilor, deoarece criza aduce progres. Creativitatea se naște la ananghie, așa cum ziua se naște din noaptea întunecată. In criză se nasc ideile, descoperirile și marile strategii…”- Albert Einstein. Dacă ar exista mult dorita Unitate a gândirii economice creative, care nu are nici miros, nici gust, nici culoare politică…Ținta este una singură: Progresul Normalității!

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img