More

    Ştefan Benea – primar, politician, avocat şi filantrop. De numele lui se leagă o dezvoltare fără precedent a Sătmarului interbelic

    Născut la 6 ianuarie 1889, în pitorescul sat Chiuzbaia din județul Satu Mare (în prezent în județul Maramureș), despre care a spus „că nici Elveția nu este mai frumoasă”, avocatul Ștefan Benea a devenit unul dintre cele mai reprezentative figuri ale liberalismului sătmărean. A urmat cursuri la Academia Comercială din Graz și la Facultatea de Drept din Cluj, unde ulterior a primit titlul de Doctor în Drept. După absolvire, a practicat avocatura la Satu Mare (1920 – 1922 ), apoi la București (1922 – 1928), întorcându-se la Satu Mare, unde a devenit consilier juridic principal al Băncii Române (Banca Românească) – Sucursala Satu Mare, iar din 1939 Decanul Baroului Avocaților. funcțiile de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare și Director al Băncii de Credit Agricol Satu Mare (Creditul Agricol Sătmărean).

    Din punct de vedere politic, Ștefan Benea era membru al Partidului Național Liberal (PNL), numele său fiind regăsit pe listele candidaților liberali din 1922. La 5 octombrie 1928 a fost ales președinte al organizației liberale a municipiului Satu Mare, în timp ce în în același an, pe 7 octombrie, a devenit secretar general al PNL Organizația județului Satu Mare. Începând cu 18 decembrie 1933 a ocupat funcția de primar al Satu Mare până la sfârșitul anului 1937, perioadă în care orașul a cunoscut o dezvoltare fără precedent.

    Datorită muncii sale, cu P.N.L. Congresul ținut la 30 mai 1935 a fost ales vicepreședinte al organizației județene și municipale, iar în 1937 a devenit consilier de drept al Consiliului Județean Satu Mare. Mai mult, pentru o lungă perioadă de timp a fost redactor-șef al ziarului săptămânal „Gazeta Sătmarului” (ziarul oficial al PNL), legătura cu presa din Satu Mare fiind dezvăluită și de colaborarea sa cu „România de Nord” . În timpul mandatului său de primar, orașul a cunoscut o perioadă de dezvoltare fără precedent. Primăria a cheltuit sume importante de bani pentru construirea și repararea drumurilor orașului. De numele lui se leagă edificarea Casei Naționale și a Palatului Prefecturii, Construirea Aeroportului Satu Mare, alături de Emil Tișcă și modernizarea Uzinei Electrice și a Uzine de apă. Multe alte proiecte edilitar gospodărești au fost realizate în anii când Ștefan Benea a ocupat funcția de primar.

    În semn de recunoaștere a realizărilor sale, a primit Ordinul Coroanei României (Ordinul Coroana României) cu rangul de Cavaler în temeiul Decretului nr. 1836/1935 și a primit Meritul Comercial și Industrial (Meritul Comercial și Industrial) clasa I în conformitate cu Decretul nr. 738/1935. În semn de recunoaștere a bunelor relații ale Municipiului Satu Mare și administrației județene cu localitățile învecinate din Cehoslovacia, Ștefan Benea a primit împreună cu prefectul județului, Octavian Ardelean, Marele Ordin Cehoslovaciei „Leul alb” („Leul Alb”) cu rangul de comandor.

    Ultimele două decenii din biografia ilustrului liberal Ștefan Benea, au fost ”împinse într-un con de umbră”, ca de altfel a multor personalități interbelice. A urmat perioada dureroasă a refugiului, la Brașov și București, pierderea soției Elena, reîntoarcerea la Satu Mare din refugiu. Speranțele de bine i s-au năruit însă. Regimul totalitar l-a ”recompensat” pentru meritele sale de primar, cu trimiterea la Canalul Dunărea-Marea Neagră. Comuniștii nu i-au iertat politica lui liberală. După cinci ani petrecuți în recuziune a revenit la Satu Mare, reușind să se angajeze la Combustibilul din Satu Mare ca funcționar. A decedat la 5 februarie 1961.

    Sursa: Caietele liberale sătmărene II, Ștefan Benea (1889-1961)” – dr. Claudiu Porumbăcean și dr. Viorel Câmpean

    Nicolae Ghișan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE