More


  Controalele se intensifică! 4 comercianţi nu mai au voie să comercializeze lapte!

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe, depozite de înghețată, chioșcuri.

  Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

  În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală,  monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces  în unități.

  În această săptămână a fost demarată de către inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor, o acțiune de verificare a condițiilor sanitare veterinare privind – spălarea ,dezinfecția, aprovizionarea, depozitarea, modul de păstrare și comercializare al laptelui crud, în și prin Automatele de lapte autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul nostru. Zilnic , au fost și vor fi verificați comercianții de lapte proaspăt și produse lactate, din Halele de Lactate din Piețele Agroalimentare județene , cu privire la modul în care aceștia obțin, transportă, depozitează și comercializează laptele proaspăt și produsele lactate prin vânzare directă către consumatorul final. Până la această dată au fost sancționați contravențional, prin Avertisment 9 comercianți și la  4 comercianți li s-a interzis accesul la comercializarea laptelui.

  Continuă acțiunile de control în trafic, inspectori D.S.V.S.A. împreună cu lucrători I. J.P, pentru depistarea transporturilor ilegale de animale vii, carne și  preparate carne, indiferent de specia de la care provin, animale sacrificate fraudulos sau în locuri neautorizate / neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor , tranșate și transportate spre comercializare, în mijloace de transport murdare, neigienizate și nedezinfectate conform legislației în vigoare.

  Atenționăm posibilii transportatori sau comercianți, că în cazul depistării unor astfel de transporturi ilegale, se va dispune măsura punerii imediată sub sechestru / reținere oficială și confiscarea, pentru întreaga  cantitatea depistată . Aceleași masuri vor fi aplicate și pentru transporturile ilegale/ilicite de produse alimentare de origine non animală, legume și fructe. Întreaga cantitate de produse alimentare de origine animală sau non animală transportată ilegal, va fi denaturată și dirijată spre distrugere prin incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pe cheltuiala transportatorului.

  D.S.V.S.A. Satu – Mare, continuă, prin inspectorii de specialitate, acțiunile de verificare a condițiilor igienice, sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în toate unitățile autorizate, să organizate, în unitățile de alimentație publică, în săli de evenimente, diferite petreceri aniversare, mese festive, cu ocazia logodnelor, nunților, botezurilor, mese de comemorare, care organizate deficitar, fără respectarea condițiilor stricte impuse de autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, câteodată pot duce accidental, la apariția unor evenimente epidemiologice nedorite, cu impact negativ pentru sănătatea participanților/consumatorilor, cum ar fii Toxiinfecțiile Alimentare.

  Recomandări ale D.S.V.S.A. Satu – Mare, pentru consumatori direcți,

  Vă recomandăm, să ajungeți acasă cu alimentele cumpărate în cel mai scurt timp posibil, pentru a evita alterarea acestora. Alimentele trebuie să fie bine ambalate pentru a nu veni în contact unele cu altele. Puneți-le în frigider sau în congelator imediat ce ați ajuns acasă. Dacă produsele congelate s-au dezghețat, acestea nu vor fi recongelate, urmând a fi refrigerate și gătite în cel mai scurt timp posibil.

  În cazul în care considerați că un aliment nu este salubru, nu îl gustați !

  Dacă aveți suspiciunea că un aliment nu este propriu pentru consum (alterat, gelatinos, acoperit cu un strat de mucus, sau prezintă un miros străin) este recomandat să nu îl folosiți sub nici o formă, decât să vă expuneți riscului de a vă îmbolnăvi sau să contactați o toxiinfecție alimentare.

  Câteva sfaturi utile pentru folosirea corectă a frigiderului,

  În afara frigiderului, în condiții favorabile o bacterie se multiplică în 8 ore, la câteva milioane, iar în 12 ore, la mii de milioane !

  Frigiderul este un echipament eficient în lupta împotriva germenilor, dar trebuie utilizat corect și eficient.

  Reglați temperatura corectă (între 0 0 C – 5 0  );
  Nu deschideți și nu lăsați ușa  frigiderului, deschisă prea mult timp;
  Așteptați ca alimentele preparate să se răcească înainte de a le introduce în frigider;
  Dacă frigiderul este prea încărcat, reglați temperatura cu câteva grade spre o temperatură  inferioară, asigurând mediul adecvat, astfel încât microorganismele să nu se dezvolte;
  Dezghețați frigiderul imediat ce se formează  un strat de gheață (dacă sunteți în posesia unui astfel de tip de frigider) și igienizați-l corespunzător, periodic.
  Depozitele de gheață diminuează capacitatea de răcire și astfel temperaturile optime sunt mai greu de atins.

  Deși refrigerarea este o modalitate extrem de eficientă pentru păstrarea alimentelor, există microorganisme care se dezvoltă chiar și la temperaturile scăzute din frigider. Pentru ca hrana dumneavoastră să fie sigură, nu depozitați în frigider resturi de mâncare preparată mai mult de două zile.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img