More


  INVESTIȚII. Vești bune pentru Satu Mare

  - Advertisement -

  În ziua semnării la București a Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedüs, a prezentat la Satu Mare proiectele care vor fi implementate în municipiu și în județ. Sunt pregătite proiecte de infrastructură de apă și canalizare, reabilitarea infrastructurii de căi ferate va cuprinde și 2 rețele importante care vor duce la degrevarea traficului de pe șoșelele din județul Satu Mare dar și cele privind achiziționarea de autobuze electrice, stații de reîncărcare, izolarea termică a blocurilor, reabilitarea clădirilor publice, locuințe de serviciu (profesori și medici) și Muzeul Industrializării.

  Fonduri importante și noi oportunități de dezvoltare pentru Satu Mare
  Hegedüs Csilla, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene s-a aflat azi la Satu Mare într-o vizită de lucru și de informare. Alături de prefectul Altfatter Tamás, președintele Consiliului Județean Pataki Csaba și primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, în cadrul unei conferințe de presă a prezentat principalele domenii și priorități de finanțare cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unul din principalele instrumente de dezvoltare la dispoziția României în perioada următoare, cu o valoare de 30 miliarde de euro.

  Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), semnat luni la București, va aduce județului Satu Mare fonduri importante și noi oportunități de dezvoltare pe cele mai importante paliere socio-economice, a anunțat astăzi la Satu Mare, Hegedüs Csilla, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

  “Astăzi (n.r. – ieri) este o zi istorică pentru România. Semnarea Planului Național de Redresare și Reziliență la București reprezintă un pas extrem de important pentru redresarea țării. Am însă un mesaj clar pentru autoritățile centrale. Este nevoie să implementăm urgent cele mai eficiente măsuri care să scurteze timpii birocratici pentru a nu pune în pericol capacitatea de absorbție a acestor fonduri. Doamna Hegedüs Csilla nu este persoana care să se sperie de provocări și îmi pun mari speranțe în capacitatea dumneaei de a transmite acest mesaj acolo unde trebuie”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

  Investiții în județ
  Prin cele 29,2 miliarde de euro destinate României prin PNRR, în județul Satu Mare se vor dezvolta proiecte de infrastructură de apă și canalizare pentru localitățile cu populație sub 2000 de persoane, iar pentru creșterea eficienței energetice vor fi accesate fonduri pentru renovarea clădirilor aparținând instituțiilor publice locale, dar și pentru clădirile rezidențiale, potrivit lui Hegedüs Csilla.

  Reabilitarea infrastructurii de căi ferate va cuprinde și 2 rețele importante care vor duce la degrevarea traficului de pe șoșelele din județul Satu Mare. Este vorba despre refacerea liniilor ferate Halmeu-Satu Mare-Oradea-Timișoara și Apahida-Dej-Satu Mare-Baia Mare.

  Investiții în muni-cipiul Satu Mare
  Primăriile vor beneficia de fonduri pentru construirea locuințelor pentru tineri, locuințe de serviciu pentru cei care lucrează în sănătate sau învâțământ, iar cel mai mare accent se va pune pe segmentul de mobilitate urbană – autobuze electrice, stații de încărcare a mașinilor electrice.

  Prin componenta de turism și cultură va fi creat un lanț al muzeelor, iar județul Satu Mare va beneficia de unul dintre cele mai importante obiective – Muzeul Industrializării Forțate. Va fi un muzeu unic în această parte a Europei, care va prezenta aspecte specifice județului Satu Mare în ceea ce privește regimul comunist. În acest muzeu se va pune un accent deosebit pe partea de digitalizare.

  Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021-2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de criza Covid-19 și consecințele sale economice.

  Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiții, economiile și societățile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img