More


  Jocuri politice derutante

  - Advertisement -

  Scena politicii românești este plină de ,,surprize” derutante, care reușesc să mențină arpinsă ,,flacăra” crizei politice. Nemulțumirea atinge cote alarmante, iar din unele sondaje de opinie mulți români consideră că: ,,România se îndreaptă într-o direcție greșită!”. Mai nou, responsabilitățile sunt plasate în curtea unor instituții, cum ar fi cele legate de suspendarea cursurilor tradiționale din învățământ și trecerea la învățământul online sau cele referitoare la ,,împărțirea banilor” în funcție de nevoile din comunitățile locale. Unii politicieni afirmă că ,,împărțirea banilor” a fost echitabilă, conform procedurilor legale, în timp ce alții susțin ca aceasta a fost ,,discreționară”. Toate aceste manevre politice sunt derutante și creează tensiuni în sistemul de învățământ sau în perimetrul administrațiilor publice locale. Regulile se pare că nu mai sunt respectate, iar luarea unor decizii este lăsată în afara unor echipe de lucru mixte formate din specialiști în domeniul învățământului, economiști și politicieni cu experiență în domeniul prognozelor. Ar fi nevoie de astfel de echipe mixte pentru că e nevoie de investigații minuțioase, evaluarea unor efecte și găsirea unor soluții eficace premergătoare luării unor decizii riguroase, care să înlăture orice superficialitate a unor analize părtinitoare.

  Dincolo de spectrul înfricoșător al vieții sociale, pigmentat de interminabile războaie politice și o rată a infectărilor, fără precedent, cu Covid-19, oamenii au perceput faptul că nu avem o stabilitate în guvernarea țării. Jocurile politice derutante au pus la respect ,,moțiunile de cenzură”, iar până la urmă, după mult așteptatele și întârziatele consultări politice, avem o propunere de guvernare îndoielnică și instabilă, care menține în continuare o stare tensionată în sfera politicului. În concluzie, moțiunea de cenzură se pare că nu a avut un efect benefic pentru crearea unui climat politic normal, bazat pe o comunicarea pașnică în vederea reașezării Guvernării pe un trend echilibrat. Încet, încet ies la suprafață tot felul de adevăruri, ,,ținute la naftalină”, din această încrâncenare politică inexplicabilă pentru foarte mulți români. După moțiunea de cenzură, la orizontul frământărilor politice se arată dorința de a fi organizate alegeri anticipate. Soluția aceasta poate că ar avea soarta moțiunii de cenzură, dacă minoritarii se vor coaliza după alegerile anticipate. Vorba aceea: ,,Ce-am avut și ce-am pierdut!”.

  Unii comentatori subliniază faptul că toate consecințele financiare, costurile organizării unor alegeri anticipate, nu vor fi plătite din buzunarele politicienilor. Aceste cheltuieli, să nu mai vorbim de evoluția spectaculoasă a cursului valutar datorită crizei politice, rata inflației…, vor fi și sunt suportate din buzunarele contribuabililor și a oamenilor de afaceri. Pe democrații noștri cu bani și firmele din spatele lor aflate în așteptarea banilor europeni, nu-i interesează că sunt nenumărați români care trăiesc din pensii și salarii de lucrători pe plantații sau instabilitatea politică. ,,Mizele lor” sunt altele, iar în spatele jocurilor politice derutante se ascund izvoarele aducătoare ,,de bani cu nemiluita”, care o să le confere Puterea de a lua decizii după ,,cum vor dori mușchii lor”. Dușmanii țării, nu se mai tem de nimeni! Planurile lor sunt conectate probabil la ,,marea caracatiță economică” apărată de interfața politică? Acuzațiile și ,,fuga de responsabilitate” le conferă siguranță și stabilitate în puterea de a desemna alte și alte ,,marionete”, care să execute ordinele cu iz dictatorial.

  Consultările politice s-au desfășurat sub tutela zicalei din alte regimuri politice: ,, În biroul șefului intri cu ideile tale și ieși cu ale lui!”. Nu ați știut zicala asta, stimați politicieni revoluționari…? ,,Degeaba”…vorba cântecului interpretat de Tudor Gheorghe. Probabil că ați știut-o, dar nu v-ați așteptat să funcționeze și în zilele noaste. Hai să traducem demersul dv. și sub altă formă: ,,Ziceți ce vreți voi și facem tot cum vrem noi!”. V-ați convins, cred, după ce ați gustat din paharul dezamăgirii, că aceste consultări politice au fost derutante prin modul în care vi s-a adresat invitația cordială actoricească?

  Hopa! După eșuarea consultărilor politice a început ,,dansul negocierilor” în vederea formării sau reformării unei noi Majorități? Derutant și acest demers, măi fraților! Pentru ,,a trece puntea…”, unii încearcă să pactizeze și cu opozanții, conform formulei de succes: ,,Scopul scuză mijloacele!”. Incoruptibilii sperăm să nu ia în seamă: demersurile derutante, atrăgătoare, ispititoare, vopsite cu promisiuni strălucitoare ca diamantele… Cu siguranță ei vor ,, lupta până-n pânzele albe” cu Zmeul din povestea lui Harap Alb, care de fapt este negru ca tăciunele din vatra satului, pentru adevărata Renaștere a României cu adevărat democratice.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img