More

    ANCHETĂ. Noi DEZVĂLURI în cazul PETEA. Peste 3000 de persoane, ÎN PERICOL

    Peste 3.000 de certificate false de vaccinare anti-Covid cu serul Johnson & Johnson au fost eliberate unor persoane din Bihor, Satu Mare şi judeţele învecinate, care în realitate nu au fost imunizate, dar au plătit între 250 şi 300 euro pentru a avea documente cu care să poată circula în voie, potrivit Bihoreanul.ro. Asta înseamnă că este doar o chestiune de timp până ce cele 3.000 de persoane vor fi depistate și vor răspunde în fața legii. Întreaga rețea de falsificatori de vaccinuri a fost depistată după luni de interceptări telefonice și filaje.

    Filiera de la Petea

    Cazul filierei din Vama Petea care a eliberat în fals mii de certificate de vaccinare a fost făcut public marţea trecută, când procurorii DNA Oradea şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bihor au declanşat mai multe percheziţii în judeţele Bihor şi Satu Mare.

    În urma acţiunii, cinci persoane au fost reţinute – iar o zi mai târziu arestate preventiv – pentru fapte de corupţie şi fals: Daniela-Ioana Hoblea, asistent medical în cadrul centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş și Horea Buriceanu, registratori ai aceluiaşi centru, Katalina Boros, femeie de serviciu, şi Voichiţa-Camelia Sim, cea din urmă asistent medical la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

    Cei cinci sunt acuzaţi că au pretins sume între 250 şi 300 euro de la persoane care voiau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate digitale europene Covid, fără însă să le fi fost administrat vreun ser. Banii erau ceruţi de Hoblea, Ilieş şi Buriceanu prin intermediul unor persoane de încredere, cum erau Boros şi Sim, care se ocupau şi de racolarea clienţilor.

    Două moduri de operare

    Cei mai mulţi beneficiari nici măcar nu mergeau la Petea, trimiţând poze cu actele de identitate prin aplicaţii telefonice, scrie Bihoreanul.ro. Datele ajungeau la Hoblea, Ilieş şi Buriceanu, care le încărcau în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) şi descărcau apoi adeverințele de vaccinare și, pe baza acestora, certificatele digitale europene.

    Documentele erau trimise intermediarilor, care încasau şi şpăgile, predându-le apoi periodic angajaţilor centrului, mai puţin un procent din câştiguri. Iar sumele nu erau de lepădat. În condiţiile în care numărul documentelor fictive depăşeşte 3.000, la un „tarif” mediu de 250 euro, un calcul simplu arată că reţeaua a strâns din afacere peste 700.000 euro.

    Escrocheria a atras atenţia autorităţilor judiciare în luna august, după ce mai mulţi beneficiari ai certificatelor false au ajuns în stare gravă la spital. În condiţiile în care protocoalele de tratament sunt diferite pentru persoanele vaccinate și respectiv nevaccinate, iar în cazul lor nu dădeau roade, unii pacienți au recunoscut că sunt, de fapt, „fals” vaccinaţi.

    Pornită de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ancheta a fost preluată ulterior de Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea care, în urma percheziţiilor desfăşurate săptămâna trecută, a recuperat din casele suspecţilor sume uriaşe – 127.000 euro, 75.000 lei şi 1.000 lire sterline.

    Filaţi şi interceptaţi

    Cercetările vor fi de durată deoarece, pe lângă „numărul de persoane participante într-o formă sau alta” la afacere, procurorii DNA şi poliţiştii DGA vor trebui să identifice şi miile de beneficiari ale căror date „au fost trecute incomplet în baza de date RENV”, după cum reiese şi din încheierea de arestare cu care Tribunalul Satu Mare i-a trimis după gratii pe orădeanca Voichiţa Camelia Sim şi pe cei patru sătmăreni.

    Din documentul transmis sub formă de extras pentru Bihoreanul.ro reies şi câteva amănunte până acum neştiute. Până să fie daţi în vileag, de pildă, membrii „fabricii de vaccinaţi” din Petea au fost supravegheaţi video, discuţiile telefonice le-au fost interceptate, iar în anchetă au fost incluşi şi investigatori sub acoperire, cel mai probabil în calitate de clienţi sau intermediari.

    „Sunt suficiente probe”, se explică în încheierea prin care judecătorul sătmărean a apreciat ca „imperios necesar” să-i trimită pe inculpaţi după gratii, considerând că faptele lor „au un grad de pericol maxim pentru ordinea şi siguranţa publică, în actualul context”. „Au manipulat un sistem informatic cu consecinţa punerii efectiv în pericol atât a sănătăţii, a vieţii persoanelor beneficiare, dar şi a altor mii de persoane cu care aceştia intră în contact”, a argumentat magistratul.

    Cel puţin în cazul angajatei DSP Bihor, care lucra la triajul epidemiologic din PTF Borş, de unde racola clienți, ancheta a avut deja repercusiuni, conducerea Direcţiei anunţând deja, miercurea trecută, că a demarat procedurile legale pentru concedierea ei.

    Rămân în arest

    Falsificatorii de vaccinuri din Petea rămân în arest. Patru din cele cinci persoane arestate pentru că falsificau certificate de vaccinare în vama Petea rămân în continuare în arest preventiv iar pentru una, cea care se ocupa de intermediere, s-a dispus arestul la domiciliu. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au emis decizia în şedinţa de astăzi. Astfel, asistenții medicali HOBLEA DANIELA-IOANA, SIM VOICHIȚA-CAMELIA și registratorii ILIEȘ MARC și BURICEANU HOREA rămân în arestul Poliției, iar intermediarul BOROȘ KATALINA a primit mandat de arest a domiciliu.

    Solutia pe scurt: În baza art. 204 Cod procedură penală, Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de contestatorii HOBLEA DANIELA-IOANA, ILIES MARC, BURICEANU HOREA, SIM VOICHIŢA-CAMELIA aflaţi în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, împotriva încheierii penale nr. 85/JDL din 17 noiembrie 2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare.

    În baza art. 204 alin.12 Cod procedură penală şi art. 227 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de inculpata BOROŞ KATALINA, aflată în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, împotriva încheierii penale nr. 85/JDL din 17 noiembrie 2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Satu Mare. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând: Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jusatiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Oradea cu privire la inculpata BOROŞ KATALINA şi în baza art. 218 alin. 1 Cod procedură penală dispune faţă de inculpata BOROŞ KATALINA, aflată în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 zile. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, impune inculpatei BOROŞ KATALINA obligaţia de a nu părăsi imobilul situat în Satu Mare, ….., jud. Satu Mare fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei BOROŞ KATALINA, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 27/UP/17.11.2021 emis în baza încheierii penale nr. 85/JDL din 17 noiembrie 2021, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare, dacă inculpata nu este reţinută sau arestată în altă cauză.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE