More


  Info Salvamont – Trasee de iarnă. În atenția iubitorilor de drumeții montane!

  - Advertisement -

  În urma ninsorilor din această iarnă, a acumulărilor permanente de zăpadă de la altitudini de peste 1000 m și a temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă ,SPJ Salvamont informează montaniarzii despre anumite aspecte regăsite pe traseele turistice din zona montană înaltă. Recomandările SPJ Salvamont sunt făcute pentru desfășurarea în siguranță a activităților recreative și sportive montane, pentru realizarea unor ture de impact, știindu-se faptul că peisajele de iarnă au o altă încărcătură vizuală și sentimentală ,doar și prin faptul că se lasă mult mai greu cucerite decât în celelalte anotimpuri.

  Trebuie avut în vedere faptul că orienterea în teren chiar și în cazul unor trasee omologate poate deveni extrem de dificilă pe timp de iarnă, atunci când mantia de zăpadă acoperă multe din reperele cunoscute din vară, mai ales pe acelea de la nivelul solului cum ar fi , drumurile, potecile, izvoarele, pâraiele mici. În această situație se regăsesc și majoritatea marcajelor vopsite pe blocurile de stăncă în zonele de gol alpin.

  Traseele turistice din județul nostru, sunt bine marcate și totuși în această perioadă, au apărut probleme prin acoperirea cu chiciură și zăpadă viscolită a marcajelor vopsite din zonele de peste 1000 m altitudine, în special a celor cu orientare vestică , nord-vestică. În plus stratul de zăpadă devine consistent în medie 70 cm, iar pe alocuri în zonele expuse viscolului , se regăsesc acumulări de până la 1m, deplasarea prin aceste locuri făcându-se cu o mare risipă de energie, în lipsa rachetelor pentru deplasarea pe zăpadă. Astfel de probleme pot fi regăsite pe:

  -traseul Punct Roșu , Negrești-Vf. Muntele Mic -în zona Triholmuri

  -traseul Triunghi Roșu, Luna Șes-P.na Soci-Vf. Țiganu-Vf.Pietroasa – pe toată lungimea zonei de creastă între P.na Soci și Vf. Pietroasa

  -traseul Punct Galben, Luna Șes-Vf. Pietroasa – din dreptul Vf. Preluca pînă pe Vf. Pietroasa.

  În completarea acestui subiect vin si recomandările privind planificarea unei ture montane de anduranță, în care reamintim căteva măsuri de care trebuie să se țină cont. Astfel , betele de tură, parazăpezile, telefonul încărcat, frontala, mănușile și șapca groase, hainele de corp uscate în rucsac (suplimentar), termosul cu ceai cald, dulciurile, pot face diferența dintre o tură reușită sau una cu probleme. Pentru pasionații de drumeții invernale, rachetele pentru deplasarea pe zăpadă, chiar dacă sunt scumpe, sunt foarte utile, eficiente și usor de utilizat, investiția meritându-și toși banii.

  Încă un aspect de care trebuie ținut cont, se referă la necesitatea unei atenții crescute asupra copacilor din pădurile de fag, mai ales la intensificări ale vântului, care datorită înghețului și a încărcării cu zăpadă se pot rupe, în cădere putând cauza accidentări grave.

  Pentru siguranța dvs. și a partenerilor de tură, în cazul unor trasee despre care nu aveți suficiente informații, oriunde în Carpați, solicitați aceste date Dispeceratului Național Salvamont 0725826668 iar în caz de accidente montane apelați Numărul unic de Urgență 112 pentru alarmarea echipelor Salvamont.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img