More


  ALARMĂ. Focar de GRIPĂ înalt PATOGEN lângă GRANIȚĂ. Opt localități sătmărene, sub SUPRAVEGHERE

  - Advertisement -

  În această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 97 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare D.S.V.S.A. Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform Deciziei U.E. 145 /2022, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în : Belgia, Bulgaria, Germania, Franța, Danemarca, Cehia, Portugalia, Polonia, Italia, Ungaria, Țările de Jos. În anul 2022 au fost declarate încă 58 de focare de Gripă Aviară din totalul de 950 de focare declarate de la începutul bolii, în Uniunea Europeană.

  DSVSA Satu – Mare atenționează crescătorii de păsări din județ, că Ungaria a notificat, confirmarea a unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița României, lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

  Conform coordonatelor, în zona de supraveghere de 10 km, intra și 8 localități de pe raza județului Satu Mare, respectiv: Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Păulian și Traian.

  În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img