More

    ALERTĂ!!! Prețul facturilor explodează din aprilie. Românii încep să primească notificări de la furnizori

    Prețul facturilor la gaze și energie electrică va crește substanțial din luna aprilie, dacă va înceta orice control al Guvernului asupra preţurilor.

    Unii furnizori de gaze cer din aprilie prețuri de 5 ori mai mari. Guvernul încă strânge propuneri pentru a găsi o soluție. Liderii coaliției s-au reunit într-o ședință, fără să ajungă însă la un consens, scrie Antena3.ro.

    Românii cărora le expiră contractele încep să primească notificări de actualizarea a contractelor din aprilie. Tarifele sunt mult mai mari față de cele de acum.

    Un client care avea un contract la energie eletrică încheiat pentur un tarif de 305 lei/Mwh a primit o notificare că noul tarif aer trebui să fie de 1219 lei/Mwh.

    Un client casnic care avea un contract încheiat pentru gaze naturale cu un tarif de la 110 lei / mega WATT a ajuns să primească o notificare că din aprilie tariful va crește până la la 660 de lei, potrivit Antena3.ro.

    Dacă guvernul nu va veni cu un plan de măsuri pentru perioada următoare, oamenii vor plăti facturi mai mari de patru sau cinci ori.

    Și Asociația Energia Inteligentă a atras atenția asupra majorării tarifelor de la 1 aprilie, cauzată de măsura guvernului de plafonare a prețurilor.

    „Plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh”, a transmis Asociația Energia Inteligentă.

    Asociaţia subliniază că, pentru mulţi consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de faţă (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea preţului), dar va aduce un preţ mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

    „În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”, potrivit analizei Antena3.ro

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE