Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului reprezintă una dintre prioritățile stabilite la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, pe linie de prevenire.


În acest context, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au demarat o serie de activități informativ – preventive cu adresabilitate tinerilor, începând cu preșcolarii din grădinițele sătmărene și continuând cu elevii din ciclul primar și gimnazial.
Pornind de la multitudinea de motive care stau la baza săvârșirii acestor infracțiuni (furt din locuințe, din unități școlare), impulsivitate, atragerea atenției părinților, auto – afirmare, protest sau răzbunare, polițiștii au atras atenția asupra consecințelor penale ale infracțiunii de furt, mulți tineri neavând informații complete cu privire la încadrarea juridică a acestei fapte.
Prezentarea unor povești, spoturi, filme care aduc în prim plan săvârșirea unor fapte penale de furturi din locuințe, a avut rolul să transmită mesaje preventive, să sensibilizeze și să îi determine pe tineri să conștientizeze problematica și riscurile la care se supun prin comiterea unor asemenea infracțiuni, atât din punct de vedere legal, cât și social, emoțional.
S-a insistat cu precădere asupra îndemnurilor privind prezența în lumea virtuală și anume:
“Nu transforma conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori! Ele ar trebui să fie inaccesibile pentru persoanele necunoscute!
Atenție sporită la datele personale, la fotografiile pe care le postezi!
Evită prieteniile cu persoane pe care nu le cunoști în realitate și nu dezvălui date celor pe care îi cunoști doar în mediul online!
Atunci când pleci de acasă pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu fă public pe internet!
Pornind de la experiența de viață a tinerilor participanți și adaptat particularităților de vârstă a fost adus în prim plan și domeniul răspunderii penale a minorului în cazul săvârșirii unor fapte penale de furt. Polițiștii au prezentat informații legate de măsurile privative și neprivative de libertate care pot fi aplicate minorului, de consecințele ce recurg din faptul de a avea un dosar penal pe numele tău, precum și de alte sancțiuni care pot fi date în cazul comiterii unor astfel de infracțiuni.
Deoarece este mai bine SĂ PREVII, DECÂT SĂ INTERVII considerăm că o bună informare, realizată de către specialiști, de la o vârstă cât mai fragedă este cheia pentru promovarea unui comportament civic, moral și în concordanță cu normele legale în vigoare.”, declară reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.
Alături de familie și școală, Poliția are un rol semnificativ în formarea cetățeanului de mâine, în prevenirea victimizării minorilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here