More


  Județul Satu Mare este „leagănul geniilor naționale” ale culturii maghiare

  - Advertisement -

  Paradoxul istoriei face ca leagănul geniilor maghiare să fie în județul Satu Mare așa cum județul Botoșani este leagănul geniilor din România. Acesta este şi motivul pentru care tot mai mulți maghiari vin în pelerinaj cultural în județul în care s-au născut Kolcsey Ferenc, autorul Imnului Ungariei, poeții Ady Endre, Dsida Jeno, Szilagyi Domokos, prozatoarea Kafka Magit, sau unde s-a căsătorit poetul național al Ungariei, Petofi Sandor.

  Omul de cultură Felician Pop susţine că judeţul nostru înseamnă pentru cultura maghiară ce înseamnă județul Botoșani pentru cultura română: “leagănul geniilor naționale”.

  “Dacă pentru România județul Botoșani este leagănul geniilor naționale, un paradox istoric face ca leagănul geniilor maghiare să fie județul Satu Mare din România. Spun asta bazându-mă pe faptul că autorul Imnului Ungariei, Kolcsey Ferenc (1790-1838), s-a născut la Săuca, a fost parlamentar de Satu Mare, a militat pentru apropierea dintre popoare, și este celebru pentru că a scris imnul ‘Isten aldd meg a Magyart’ (‘Doamne binecuvântează-i pe maghiari’) care nu este doar Imnul de stat al Ungariei, ci imnul maghiarimii întregi”, spune Felician Pop.

  Un alt mare poet este Ady Endre (1877-1919). Născut în satul Micențiu, el își continuă studiile la Carei, la Zalău și locuiește o vreme la Paris. După moartea acestuia, satul în care s-a născut i-a luat numele, astăzi fiind Ady Endre. Casa natală a fost transformată în muzeu și este unul din principalele puncte de atracție pentru oamenii de cultură din Ungaria.

  “Îl avem pe cel mai mare poet modern al Ungariei născut în satul ce-l poartă numele, Ady Endre, fost Micențiu, unde are casa memorială. Și această casă a fost renovată de curând și pusă la dispoziția turiștilor. Vreau să spun că la locurile în care s-au născut marii scriitori maghiari se fac în fiecare an pelerinaje, atât din România, dar mai ales din Ungaria vin foarte mulți turiști ca să aducă un omagiu geniilor literale ale Ungariei”, a subliniat Felician Pop.

  Ady Endre
  Székely Aladár felv.
  1915 k.

  Ardudul este un alt punct important pe harta culturii maghiare. Poetul național Petofi Sandor (1823-1849) s-a căsătorit în cetatea de la Ardud cu Iulia Szendrei, fiica intendentului cetății. Petofi Sandor a compus o poezie sub o salcie, astăzi fiind ridicată o statuie în acel loc și fiind loc de pelerinaj.

  “La Ardud avem cetatea unde poetul național al maghiarilor, Petofi Sandor, revoluționar care a murit pe câmpia de la Albești din 1849, s-a căsătorit cu Iulia Szendrei. Altarul în fața căruia s-au căsătorit se află la sediul Episcopiei romano catolice din Satu Mare. Petofi Sandor a cunoscut-o pe Iulia la un bal organizat la hotelul Cerbul de Aur din Carei, astfel că povestea lor de dragoste a fost una demnă de orice roman. Există un monument și un loc, o salcie sub care Petofi a scris o poezie. În Satu Mare există câteva case care amintesc de acele locuri în care Petofi Sandor a fost găzduit în peregrinările sale în această parte a țării”, a afirmat scriitorul. În județul Satu Mare se mai află casele în care s-au născut Dsida Jeno (1907-1938), Paskandi Geza (1933-1995), Szilagyi Domokos (1938-1976). Chiar dacă nu sunt foarte cunoscuți în România, sunt repere ale culturii maghiare.

  “În Satu Mare mai avem casa unde s-a născut unul dintre cei mai interesanți poeți, Dsida Jeno, cel care a deschis noi orizonturi în lirica maghiară. Fără Dsida Jeno poezia modernă maghiară nici nu ar fi de imaginat. Venind în contemporaneitate îl mai avem pe Paskandi Geza, un alt poet foarte important al liricii maghiare, ca să nu mai vorbim despre Szilagyi Domokos, care este egalul lui Nichita Stănescu în literatura maghiară, ce a locuit la Botiz, unde tatăl său a fost preot. Pe casa parohială există o placă ce amintește că Szilagyi Domokos a locuit acolo și a făcut studiile liceale și gimnaziale în Satu Mare, oraș de care a fost foarte tare legat și despre care a scris atât de frumos”, a mai spus Felician Pop. De asemenea, în județ s-au născut prozatoarea Kafka Margit (1880-1918), Otilia Marchiș Boloni (1873-1951), Rodion Markovits (1888-1948). “Printre alți mari scriitori născuți sau care au locuit în Satu Mare se numără marea prozatoare Kafka Margit, născută la Carei, Otilia Marchiș Boloni, secretara lui Anatole France, născută la Homorodu de Jos și îl mai avem pe Rodion Markovits, unul dintre cei mai interesanți scriitori din perioada interbelică care s-a născut la Gherța Mică, a practicat avocatura la Satu Mare și a avut câteva reviste, cea mai importantă fiind Samos, la Satu Mare”, susține Pop.

  Foarte mulți turiști solicită informații și de la Centrul Județean de Informare Turistică Satu Mare, care le pune la dispoziție hărți și trasee, angajații instituției afirmând că vin autocare întregi cu oameni de cultură din Ungaria în pelerinaj în municipiile și satele unde s-au născut marii poeți. “Sunt repere de primă mărime spirituală a literaturii maghiare. Literatura maghiară ar fi de neconceput fără scriitorii maghiari născuți în județul Satu Mare. Dacă mai adăugăm că primul traducător al Bibliei în limba maghiară a fost Batizi Andras, care s-a născut la Botiz, iată că putem să reliefăm un profil foarte interesant spiritual pentru cultura maghiară în județul nostru. Faptul că Sătmarul este vizitat de foarte mulți turiști adepți ai turismului cultural dovedește foarte clar faptul că meleagurile noastre au fost tot timpul încărcate de o spiritualitate aparte, iar lirica maghiară reflectată pentru că acești poeți au vorbit despre Sătmar, despre această zonă, a fost decantată prin talentul lor uriaș”, a mai adăugat Felician Pop.
  Sursa : agerpres.ro

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img