Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în după-amiaza zilei de marți, 15 martie, în municipiul Satu Mare, de un număr mare de participanți la eveniment, după doi ani de pauză. La evenimentele organizate de Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari au participat mii de sătmăreni, în frunte cu husari și fanfară.

Eveniment solemn la Teatrul de Nord
În fapt, manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au debutat luni seara la Teatrul de Nord Satu Mare. Aici a avut loc un moment festiv în cadrul căruia în semn de recunoaștere a muncii lor pentru supraviețuirea și dezvoltarea comunității, a fost înmânat și Premiul Laleaua de Argint.
Astfel, acest premiu a fost înmânat Centrului de Reabilitare și Dezvoltare Happy Scheffler Janos (categoria construcție comunitară – premiul a fost primit de sora Maria Rita Szabó și managerul Brigitta Fazekas), Sándor Muhi, artist educațional, istoric local (categoria educație și educație) și Gergő Hegedüs, liderul Serviciului Maltez din Satu Mare (categoria tineret și sport).

Manifestare deosebită în stradă
Marți după-amiază, mii de sătmăreni s-au adunat în centrul municipiului Satu Mare, în fața Ceasului Electric, unde au avut loc depuneri de coroane la Placa Memorială Petőfi Sandor.
Apoi a avut loc o procesiune impresionantă cu fanfară și husari pe traseul Corso – Piața Libertății, strada Ștefan cel Mare, strada Ady Endre, până în Piața Eroii Revoluției, acolo unde mii de maghiari din Satu Mare s-au adunat în jurul statuii lui Petőfi Sándor.
Oficialitățile sătmărene, în frunte cu Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba, au transmis un mesaj de unitate și au vorbit despre însemnătatea zilei de 15 Martie. Odată cu încheierea discursurilor, au avut loc depuneri de coroane la statuia lui Petőfi Sándor din Piața Eroii Revoluției.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here