Cu ocazia sistematizării teritoriale din anul 1968, municipiul Satu Mare devine din nou centru administrativ. În paralel cu schimbările petrecute în viața economică, se produc transformări radicale și în viața cultural-artistică a orașului. După două decenii petrecute la Baia Mare, Erdős I. Pál revine la Satu Mare, cu sarcina să reorganizeze viața artistico-plastică din județ. În această perioadă Erdős este deja un artist recunoscut pe plan național și internațional, Maestru Emerit al Artei, are relații foarte bune cu conducătorii politici ai județului.
Prima etapă a reorganizării a fost inventarierea creatorilor și organizarea unei expoziții județene la sfârșitul anului 1968. Este o conjunctură prielnică, realismul socialist e pe cale de dispariție, în orașul Satu Mare sosesc noi absolvenți, profesori de desen. Orașul încă nu are o sală de expoziții, nici ateliere sau galerii de artă. Prima expoziție județeană a fost organizată în curtea casei Vécsey, unde vechile garaje ale pompierilor au fost transformate în sală de expoziție. În prezent aici se află depozitele Muzeului de Artă din Satu Mare.
La prima expoziție județeană au participat 23 artiști cu 56 lucrări. Din vechiul grup al artiștilor sătmăreni sunt prezenți: Erdős I. Pál, Csapó Sándor, Tóth Gyula, Szopos Kálmán, Litteczky-Krausz Ilona. Este totodată prima participare a unor artiști tineri: Miron Aurel și Muhi Sándor. După anii petrecuți la Petroșani, în 1968 Szilágyi Béla sosește la Satu Mare, unde participă la prima expoziție județeană.
Miron Aurel (n. 1942) din 1968 a lucrat ca profesor de desen la Satu Mare, a participat la câteva exoziții județene, festive cu picturi în ulei. Szilágyi Béla (n. 1932, Sfântu Gheorghe) este absolvent al Institutului „Ion Andreescu” din Cluj, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, de ani de zile este președintele Filialei din Satu Mare. Este pictor, a expus lucrări în ulei, în acuarelă, în tuș, dar este și autor, respectiv coautor al unor opere de artă monumentale din Valea Jiului și Satu Mare. Arta lui, cu trăsături dominant realiste, se caracterizează prin buna cunoaștere a meseriei, a tehnicilor artistice.
Muhi Sándor (n. 1945) s-a născut la Satu Mare, absolvent al Institutului „N. Grigorescu” din București, grafician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expune la Satu Mare, în diferite localități din țară și din străinătate desene, gravuri, monotipii, este autorul unor articole, studii, cărți, monografii, manuale, redactorul revistei culturale Sugárút și al unor pagini cultural-artistice de pe internet, profesor asociat de două decenii la Universitatea „Babeș-Bolyai”, extensia Satu Mare. După prima expoziție județeană s-au accelerat evenimentele în domeniul vieții artistice. Expoziția din anul 1969 a fost organizată în sala de gimnastică a actualului Liceu Romano-Catolic „Hám János”, unde expun deja 30 de artiști plastici. Apar nume noi: Juhos László, Tiberiu Zelea, Iosif Șaitoș, expun și câțiva artiști amatori: Kisujszállási István, Szilágyi György, Erdei Líviusz, Tarczy István, Radu Maximilian.
Sursa: Muhi Sándor – Studii şi Comunicări XXXV/II Satu Mare
Nicolae Ghișan