Vom putea să “ținem pasul” cu schimbările de la nivel mondial?!?

0
436

Criptomonedele sunt un subiect fierbinte în ultimii 10 ani, atât pe plan intern, cât mai ales la nivel mondial. Dacă în 2011 cea mai cunoscută criptomonedă atingea prețul de 1$, azi prețul Bitcoinului este de 38.574,13 USD cu un volum de tranzacționare în 24 de ore de 13.880.646.844 USD. Cel mai mare preț al unui Bitcoin a fost de 69.044,77 USD($) la data de 10 noiembrie 2021.

Cei care și-au plasat în bitcoin mai mulți bani decât își pot permite să piardă s-ar putea să fi făcut o mare greșeală. În sensul că s-ar putea trezi cu investiția înjumătățită, chiar dacă, pentru o anumită perioadă, valoarea criptomonedei ar putea să crească. Numai că scăderile și creșterile se succed într-un interval de timp atât de scurt încât ceea ce astăzi pare un succes investițional, mâine se poate dovedi a fi un mare eșec. Ce este foarte clar în acest moment, războiul dintre Ucraina și Rusia și sancțiunile impuse Rusiei dar și graba oligarhilor ruși și ucraineni de a-și pune o parte din cash la adăpost au oferit un nou tip de utilitate criptomonedelor și chiar le-au propulsat ca nivel de cotație pe unele dintre acestea. Mirajul câștigului este de moment, creșterile din anumite perioade nu ar trebui să îi facă din cale-afară de fericiți pe investitori, pentru că scăderile pot veni și ele foarte repede. Există informații că rușii se grăbesc să își schimbe economiile în criptomonede pentru a evita efectul sancțiunilor mondiale, dar și de spaima naționalizării banilor de către executivul de la Moscova. Volumul de tranzacții între ruble și criptomonede a atins la începutul lunii martie suma de 15,3 miliarde de ruble, o valoare de trei ori mai mare decât cea înregistrată cu o săptămână în urmă, potrivit companiei de cercetare CryptoCompare.

Însă anunțul neașteptat vine din partea Trezoreriei Statelor Unite care a declarat că firmele și persoanele fizice din Rusia nu vor putea folosi criptomonedele pentru a ocoli sancțiunile, invocând problemele de conversie a monedelor digitale în bani tradiționali prin intermediul firmelor financiare care sunt supuse regulilor de combatere a spălării de bani.

Poziția burselor de criptomonede este în contrast cu cea a companiilor tradiționale de plată și a celor care se ocupă cu tehnologia folosită în domeniul financiar, care au răspuns sancțiunilor prin restricționarea serviciilor în Rusia. Companiile de plăți Wise și Remitly au suspendat, de exemplu, serviciile de transfer de bani în Rusia, în timp ce Apple a limitat utilizarea funcției Apple Pay. Giganții americani de carduri de plăți, Visa și Mastercard, au blocat la rândul lor mai multe firme financiare rusești care nu mai au acces la rețelele lor. Totuși, specialiștii din domeniul combaterii spălărilor de bani au avertizat că schimbul de criptomonede ar putea lăsa o cale deschisă rușilor pentru a face tranzacții cu străinătatea, ceea ce ar submina eforturile occidentalilor de a face presiune asupra Rusiei pentru a opri războiul.Cum majoritarea schimburilor necesită verificarea identității clienților, regulile sunt destul de “permisibile”în această industrie, ceea ce îngrijorează autoritățile care văd criptomonedele ca pe un facilitator al câștigurilor ilicite. Ca în orice domeniu, și în tranzacționarea criptomonedelor există experți care sunt de acord cu cei din cadrul combaterii spălării banilor care au spus în aceste zile că persoanele vizate de sancțiuni ar putea să încerce să își mute fondurile în așa zisele monede confidențiale. Astfel vorbim de o altă clasă a “monedelor virtuale”, cea care ascunde identitatea utilizatorilor mai mult decât o face bitcoin. Susținătorii acestora spun că oferă o protecție mai bună împotriva monitorizării nepoftite a organelor de control din domeniul economic.

Foarte interesant este faptul că Banca Națională a Rusiei a propus oficial interzicerea activităților de minerit crypto pe teritoriul federației, potrivit unui raport citat de Reuters. Banca centrală rusă consideră că activitățile crypto ar „amenința stabilitatea financiară” a Rusiei, „bunăstarea populației” și „suveranitatea politicilor sale monetare”. Rusia este considerată a treia țară în lume ca volum de minerit de bitcoin, cu o cotă de piață de peste 11%, conform datelor din 2021. Pe primul loc era China, cu 35%, cu un guvern ostil criptomonedelor, iar pe locul al doilea, Kazahstan (18%), țară afectată de confruntări interne extrem de violente, în urma cărora guvernul a și blocat accesul la internet, la un moment dat.
Dar ca și o palmă dată Conducerii Rusiei, uite că salvarea populației și a oligarhilor ar putea veni tocmai prin investirea banilor în monede virtuale. Culmea că multe din marile burse de criptomonede din lume au decis să nu implementeze o interdicție generală împotriva clienților din Rusia. Dar pentru a-i bloca pe cei vizați de sancțiuni vor monitoriza mai atent utilizatorii. Păi asta ori e praf în ochii “fraierilor” ori contravine ideologiei formării criptomonedelor, care s-a fondat pe idealuri de libertate și pe oarecare lipsă de încredere vizavi de autorități și o dorință de a albi banii negri. Desigur, Rusia nu este prima și nici singura țară care a apelat la criptomonede pentru a scăpa de sancțiuni. Conform unor informații care circulă în presă la nivel mondial, Coreea de Nord și Iranul ar fi recurs anul acesta și anul trecut la astfel de tertipuri.

După începerea războiului, inclusiv Guvernul ucrainean a solicitat donații în criptomonede și a reușit să adune aproximativ nouă milioane de dolari. Nu este neapărat o premieră, dar este o aplicare să spunem creativă a unei oportunități, aceea de folosi criptomonedele pentru finanțarea efortului de război.

În ultimul timp creșterea bitcoin a fost pusă pe seama cererii mari din Rusia și Ucraina. Rușii au încercat să își pună economiile la adăpost în fața scăderii vertiginoase a rublei și au achiziționat criptomonede. Deocamdată, pare o opțiune bună, dar, pe termen mediu, este posibil ca investiția să nu fie cea mai fericită alegere. Motivul? Volatilitatea celebră de care suferă criptomonedele, care astăzi pot crește spectaculos și mâine se pot prăbuși deplorabil.
Până una alta, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care legalizează și reglementează utilizarea „activelor virtuale”, inclusiv criptomonede.

Așadar , Ucraina a reglementat criptomonedele.
Acestea fiind spuse, s-a creat un cadru perfect pentru a se face un control strict al fluxurilor de investiții sau chiar la reglementare. Pentru că chiar dacă sunt instrumente clare, la îndemână și extrem de folosite pentru spălarea banilor, în actualul context statele occidentale nu își vor permite să ignore nici un canal alternativ prin care se transferă banii și astfel cel mai probabil vor fi reglementate la nivel mondial.

În concluzie, în viață niciodată să nu spui niciodată și clar din punct de vedere economic trebuie să fii cu ochii în patru pentru că sunt lucruri care te pot salva fără să îți dai seama. Și chiar dacă fluctuează prețul lor în această perioadă sunt cea mai sigură investiție .Că dacă până ieri ziceam că imobiliarele sunt cele mai sigure, azi luând în calcul războiul dintre Rusia și Ucraina pot spune cu mâna pe inimă …. criptomonedele sunt o investiție de luat în seamă. Chiar dacă azi cumperi cu 2 lei și mâine scade la 1,5 lei asta e …măcar ai 1,5 lei pe care te poți baza. Că, nu-i așa?, în cazul unui război un imobil aflat în statul afectat de război nu mai are nicio valoare, ci poate fi un stres pentru tine. Poate că asta se și vrea.

Peste pandemie suntem pe cale să trecem, sperăm că și peste război vor trece vecinii noștri ucraineni. Ce este foarte clar că ultimii doi ani ar fi trebuit să ne pună mult pe gânduri și ar fi trebuit să ne învețe multe, atât pe plan economic, social, cât și în viața de familie. Este clar că s-au făcut la nivel mondial niște schimbări la care nici nu puteam visa.

Răzvan Govor