More


  INEDIT. Sătmărenii practică ”TURISMUL LA POMPĂ” În Ungaria

  - Advertisement -

  Tot mai mulți sătmăreni au început să practice ”turismul la pompă” în Ungaria. Cu alte cuvinte, tot mai mulți sătmăreni merg să alimenteze în țara vecină. Motorina costă chiar și cu 3 lei mai puțin în Ungaria, iar unii șoferi spun că fac o economie considerabilă, chiar și de 150 la fiecare plin de carburant. În benzinăriile din Csenger, spre exemplu, cel puțin una din cinci mașini este cu numere de Satu Mare.

  Economii de peste 100 de lei la un plin

  Plafonul de 480 de forinți pe litru a fost impus benzinăriilor de guvernul maghiar încă din toamna anului trecut, până în 15 mai, anul acesta. Nu doar localnicii profită de prețul mai mic, ci și sătmărenii.

  Ca să ajungă la cea mai apropiată pompă de benzină din Ungaria, un sătmărean trebuie să parcurgă cel mult 40 de km: circa 10 km până la Petea, și încă atât până în Csenger. Bineînțeles, tot atâta și pe drumul de întoarcere.

  Însă chiar și în aceste condiții, se merită turismul la pompă. De exemplu, prețul motorinei și benzinei este în continuare plafonat în Ungaria la 480 de foriți per litru. La un curs de 0.0132 lei per forint, acest lucru înseamnă 6,33 lei per litru de benzină și motorină.

  Șoferii spun că economisesc destui bani la fiecare plin de carburant. Dacă socotim doar o economie de 2 lei la litru, și se face un plin de 50 de litri, rezultă o economie de 100 de lei. Pentru cei care au rezervoare mai mari, economiile pot ajunge și la 150 de lei la un plin.

  Mai greu la vamă

  ”Cel puțin odată pe lună alimentez din Ungaria. Există un plafon de 100 de litri, dar mă încadrez în acest plafon.

  La fiecare drum de Ungaria, în general la Csenger alimentez, fac o economie de cel puțin 100 de lei. Aici pun la socoteală și cei 40 de km, dus-întors. Este oricum mai bine decât să fac plinul în țară”, a declarat, pentru Gazeta de Nord Vest, unul dintre sătmărenii care tranversează frecvent granița cu Ungaria pentru a alimenta.

  Potrivit acestuia, mai greu este la vamă, la Petea, unde este nevoită să stea, uneori și 30 de minute, când e aglomerată vama.

  Țara noastră a înregistrat una dintre cele mai agresive creșteri ale prețului la combustibil din Uniunea Europeană. Un litru de motorină, de exemplu, costă acum cu aproape 60% mai mult față de anul trecut.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img