More


  PAGINI DIN MUZICA MARILOR VREMURI: Beethoven – un exemplu și azi

  - Advertisement -

  Ludwig van Beethoven, compozitorul vienez cu un caracter de fier, denumit și „Titanul de Bonn”, reprezintă o personalitate puternică care nu s-a abătut de la calea și destinul său, în ciuda celei mai mari greutăți ale sale – pierderea auzului.

  Călătorind în trecut, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, remarcăm un tânăr dintr-o familie simplă, căruia viitorul i-a rezervat un loc de cinste în istoria muzicii. Viața sa din această perioadă prezintă o culme a succesului: era un pianist deosebit de apreciat de aristocrația vieneză și un compozitor marcant al perioadei.

  Încrederea în propriile idei, indiferent de ceea ce a avut de spus societatea, dar și teoria și compoziția muzicală a vremii, l-au făcut pe Beethoven să fie considerat un caracter dificil.
  Cu o fire vulcanică, Beethoven nu se conforma cerințelor care îi erau impuse de angajatori.

  ”Prințe, ceea ce sunteți dumneavoastră o datorați întâmplării. Ceea ce sunt eu, mi-o datorez mie însumi. Prinți vor exista cu miile, însă Beethoven este unul singur” (scrisoare adresată prințului Karl Lichnowsky)
  Cu siguranță viața lui Beethoven nu a avut mereu parte doar de succes, un exemplu pronunțat este opera ”Leonora” care ilustrează triumful dragostei, afirmarea libertății și justiției asupra tiraniei, care la prima punere în scenă a reprezentat un total eșec. Chiar dacă acest eveniment l-a marcat pe Beethoven, el a avut puterea de a-și regândi opera. La a doua punere în scenă, îi schimbă numele în Fidelio, revizuiește libretul și obține astfel un adevărat succes.

  Pierderea auzului a provocat o imensă luptă a compozitorului împotriva destinului, atât de necruțător
  În ciuda acestei greutăți, în această perioadă a vieții sale compune unele dintre cele mai importante lucrări pentru istoria muzicii, printre care se numără și Simfonia a IX-a, unde regăsim ca parte a patra celebra Oda bucuriei, care este azi Imnul Uniunii Europene.

  Revenind în cotidian și uitându-ne în jurul nostru, deseori observăm fețe lungi, priviri alarmate, pline de grija zilei de mâine, oameni obosiți după cele opt ore petrecute la birou, pentru un venit ”de supraviețuire” în această junglă cu legi scrise … și aruncând pe repede înainte o scurtă privire asupra străzii des bătută de mulți pași grăbiți pentru a rezolva lucruri mărunte, mă întreb: câți din acești oameni și-au ascultat pasiunea? Câți din acești oameni au profitat de talentul lor? Câți oameni și-au urmat visul?

  Preocupați cu lucrurile din viața noastră cotidiană, uităm de noi înșine
  Deseori ne îndoim de ceea ce gândim și simțim și, puțin câte puțin, ne pierdem curajul de a ne urma bucuria sufletului.

  Scurta prezentare a personalității beethoveniene și a muzicii acestuia are menirea de a ne aduce puțin curaj în suflete, dar și curajul de a ne elibera și asculta vocea sufletului; de a ne urma visurile; de a avea încredere în propriile forțe; de a ne exprima liber gândurile și trăirile; de a avea curajul de a da greș, pentru a înțelege și repara greșelile, ca mai apoi, eșecul să se transforme în succes.

  În toată această luptă a omului cu destinul, Beethoven ne-a lăsat o mare moștenire, nu doar o muzică impecabilă, ci și un model al unei personalități luptătoare și învingătoare.

  ”Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea”
  Spunea Beethoven în unul dintre „caietele de conversații” pe care le folosea după pierderea totală a auzului. Fiecare secol își are propriile greutăți, dar nu trebuie să permitem treburilor noastre de zi cu zi să ne îndepărteze de bucuria sufletului. În orice secol am privi, bucuria pe care o simțim în interiorul nostru este mereu aceeași: bucuria de a fi mulțumiți noi de noi înșine, pentru ca mai apoi să îi putem ajuta pe cei din jurul nostru, bucuria de a ne urma visurile, bucuria de a reuși în ceea ce ne-am propus.

  Doar acționând, vom putea simți acel sentiment de bucurie interioară, acea schimbare care să pornească din noi, din fiecare … în parte.

  Așadar, să fim mulțumitori și recunoscători pentru tot ce avem, să ne bucurăm de fiecare acțiune pe care o îndeplinim cu succes, să ne re/găsim bucuria sufletului … la fel cum și Beethoven și-a găsit-o și redat-o prin compozițiile sale.

  Gianina VANCEA  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img