More


  Recomandări ale salvamontiștilor sătmăreni pentru cei care doresc să escaladeze Pietrosul Rodnei, cel mai înalt vârf din Carpații Orientali

  - Advertisement -

  Vârful Pietrosu, situat în Munții Rodnei, este cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, având altitudinea de 2303 m. Masivitatea acestui munte, privindu-l dinspre depresiunea Maramureșului, poate să uimească și pe cei mai experimentați montaniarzi.

  Sunt mărginiți la vest de Munții Țibleșului iar la sud de Munții Bârgăului și Dealurile Năsăudului. În partea estică au ca și vecini Munții Suhardului iar la nord Depresiunea Maramureșului.
  Traseul de trei sezoane Bandă Albastră Borșa-Vf. Pietrosul este închis pe timp de iarnă, deoarece parcurge doi versanți pe care se produc frecvent avalanșe de mari proporții, mărturie fiindu-ne plăcile „in memoriam” ale montaniarzilor rămași pentru totdeauna acolo sus. Cei care consideră că au totuși pregătirea necesară, dar regăsindu-se totuși la început de drum în abordarea munților înalți din România, le recomandăm următoarele:
  -în golul alpin, la apropierea de intrarea în Căldarea Iezer, în locul denumit ,,La parapeți” partenerii să fie legați în coardă, să utilizeze pioletul și colțarii mai ales dacă nu sunt urme făcute. Practic acolo se traversează un culoar de avalanșă, ultimul incident avându-i protagoniști pe meteorologii stației Iezer, aceștia din fericire scăpând cu viață, dar cu multiple traumatisme. Dacă fața de deasupra culoarului este foarte încărcată atunci se recomandă evitarea traverseului și urcarea directă pe Piciorul Moșului, urmată de coborârea în căldare. Este un efort mai mare dar singura soluție în cazul unui grad ridicat de avalanșe.

  – în Căldarea Iezer, de la Refugiul Salvamont Borșa se va urca un traseu către vârful Pietrele Albe, primul vârf la stânga extremității amfiteatrului Căldării Iezer. Aici vom alege o rută ce unește porțiuni de stâncă cu fețe înzăpezite, de regulă fără grosimi mari, datorate vântului ce nu permite acumulări mari de zăpadă pe acest versant. Practic aici se depune cel mai mare efort și se parcurge de regulă între 1- 2 ore, în funcție de condițiile din teren.

  -de pe vârful Pietrele Albe, după cca 30-45 min se atinge într-o ușoară urcare, fără dificultăți tehnice, vârful Grohotu. De aici traseul urmează o linie de creastă spectaculoasă, de regulă un mixt de stâncă și zone înzăpezite, cu multe cornișe! Se recomandă legarea în coardă a partenerilor și abordarea cu atenție a acestui sector de cca 150 m

  – de la stâlpul care marchează ieșirea traseului de vară în creastă, parcurgerea până în vârf se realizează în cca 20-30 min, singura atenționare fiind legată de păstrarea distanței de cca 10 m față de abruptul căldării, unde se regăsesc acumulări mari de zăpadă sub formă de cornișe!

  Sursa: Serviciul Public Județean Salvamont
  Satu Mare  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img