More


  Sătmărenii sunt invitați să viziteze expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Județean

  - Advertisement -

  Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Satu Mare, au avut deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Județean Satu Mare,luni, 9 mai, de la orea 13.00.

  Muzeul Județean Satu Mare este a noua instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021), Muzeul Național al Banatului (7 iulie – 3 octombrie 2021) și Complexul Național Muzeal ‘’Curtea Domnească’’ Târgoviște (12 octombrie 2021 – 19 ianuarie 2022), Muzeul de Etnografie Brașov (24 ianuarie – 20 martie 2022), Muzeul Banatului Montan (25 martie – 1 mai 2022).

  Vă invităm să vizitați expoziția cu tematică militară deschisă astăzi la Muzeul Județean Satu Mare, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, instituție care a avut un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României!

  În cadrul expoziției puteți admira o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică – distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, uniforme și echipamente care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme.” au transmis reprezentanții Consiliului Județean Satu Mare

  Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Județean General de brigadă ‘’Ioniță Borșan’’ Satu Mare și Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘’Gl. Bg. Vasile Zorzor’’ Caraș-Severin.

  Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

  În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

  Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

  Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ poate fi vizitată în perioada 9 mai – 26 iunie 2022, de marți până sâmbătă în intervalul orar 09:00-17:00 și duminică între 10.00-14.00.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img