More


  Un nou pas important pentru eliminarea evaziunii fiscale

  - Advertisement -

  Dacă până acum, plata cu cardul era obligatorie pentru firmele care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei din 6 mai 2022 obligativitatea de a accepta plata cu cardul nu va mai fi condiționată ca până acum de cifra de afaceri, ci de încasările din cursul anului respectiv, conform Legii 128/2022 (M.O. nr. 456 din 6 mai 2022). Astfel această nouă lege completează Ordonanța de Urgentă nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată cu prevederi referitoare la obligația operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică și a instituțiilor și autorităților publice de a accepta, pe lângă plata fizică cu carduri de debit, de credit sau preplătite, și plata cu carduri efectuată online.

  Legea 128/2022 mai prevede și plata prin carduri preplătite.

  “Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățiile publice care încasează impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât si online, prin alte soluții moderne de acceptare, atât la casieriile proprii, cât și prin aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice”, potrivit legii.

  Totodată, persoanele juridice care desfașoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de Ordonanță Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual încasări, cu numerar sau prin alte instrumente de plată, de cel puțin 50.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice.

  Obligația de acceptare de către persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depășit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent.

  În cazul în care, timp de doi ani consecutivi, pragul menționat nu a fost depășit, entitățiile desemnate la alin. (1) – instituțiile publice – nu mai au obligația de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplătite prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare.

  Sunt exceptate de la obligație entitățile care nu dispun la punctul de încasare de niciun mijloc de conexiune la internet.

  Și totuși celebrul caiet cu datornici își mai poate duce veacul liniștit având în vedere că nu în toate cătunele din țară există conexiune la net. Cât despre primăriile de comune se pare că vor fi obligate să își instaleze cam toate POS.

  Vedem în scurt timp cum se vor descurca cu aceste soluții moderne de plată dar nu cred că vor întâmpina probleme.

  Oricum acestea sunt măsuri bune pentru contribuabili pe de o parte cât și pentru stoparea evaziunii fiscale în mediul privat.

  Răzvan Govor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img