În acest sfârșit de săptămână ( 13 -15 mai) Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu” îi invită pe sătmăreni, dar și pe toți cei interesați de melodii unice într-o călătorie de world music. Evenimentul va avea loc în proaspăt renovatul parc Dr. Fátyol Rudolf (parcul din jurul Turnului Pompierilor), unde, pe durata a trei zile, participanții vor avea ocazia de a face cunoștință cu experiențe muzicale și gastronomice a trei culturi diferite.
Pentru a afla mai multe despre acest festival, care se va desfășura în premieră la Satu Mare, am stat de vorbă cu Butka Gergo, managerul Centrului Cultural „G. M. Zamfirescu”:
GNV – La ce să se aștepte publicul spectator de la acest World Music Festival?
B.G. – Sezonul de evenimente și festivaluri va începe cu acest World Music Festival, un concept pe care îl „importăm” din orașe mai mari, în special din vestul continentului, unde locuitorii și vizitatotii au posibilitatea de a cunoaște alte culturi muzicale. Vor fi trei zile cu sounduri exotice, aparținând de trei culturi diferite. Ziua de vineri este dedicată muzicii orientale turcești și din Orientul Mijlociu. Nasip Kismet va fi trupa care va deschide festivalul , o formație care interpretează muzică turcească cu elemente predominante ale muzicii vechi în combinație cu elemente moderne. După care, melodiile formației Light in Babylon din Istanbul, cu milioane de vizualizări pe youtube, vor răpi publicul în Orientul Mijlociu.
Ziua de sâmbătă, 14 mai, este dedicată muzicii klezmer: pentru prima dată putem întâmpina la Satu Mare celebra formație Budapest Klezmer Band. Ei vor fi urmați de trupa L’ChaiM din Amsterdam, care reprezintă, într-un mod unic și energic, stilul muzical klezmer.
De ziua muzicii mediteraneene a festivalului, mai exact duminică, 15 mai, formația Canarro din Ungaria, care a mai concertat la Satu Mare, va delecta publicul cu melodii gipsy swing și manouche swing. Capul de afiș al evenimentului va fi Barcelona Gipsy balKan Orchestra, trupă care va aduce la Satu Mare acele melodii caracteristice culturii balcanice cu care au concertat în peste 35 de țări din lume chiar și în afară de Europa, inclusiv Statele Unite și Canada. În repertoriul lor găsim și câteva melodii românești pe care sperăm să le auzim pe scena de la Turnul Pompierilor.
Este un program pentru toți cei care doresc o evadare din cotidian , un profil de evenimente care pe termen mediu sau lung va aduce pentru Satu Mare încă un punct de reper în portofoliul de turism de evenimente.
Prognoza meteo ne este favorabilă însă dacă vremea se va strica avem și un plan de rezervă , concertele urmând să aibă loc în Sala Filarmonicii.
GNV – Am înțeles că pentru a mai condimenta festivalul în afară de muzică spectatorilor le vor fi oferite și surprize gastronomice.
B.G. – Într-adevăr un partener de-al nostru de street food va oferi vizitatorilor posibilitatea de a degusta produse specifice acelei zile. Astfel vineri va fi gastronomie orientală, sâmbăta cea iudaică, iar duminică bucatele mediteraneene vor domina lumea culinară pentru cei interesați și curioși să deguste bunătățile.
GNV – Sunt voci care spun că la acest festival nu ar fi trebuit să se perceapă bilete deoarece este un eveniment organizat din bani publici.
B.G. – Există evenimente majore, care se adresează unei mase largi de public, gen Zilele Orașului care oferă o varietate impresionantă de artiști în vogă unde participarea este liberă însă acesta este un festival premium, de nișă, unde percepem bilete tocmai pentru ridicarea nivelului unei astfel de manifestări. De pildă bilete se percep și la Teatru sau Filarmonică, instituții cu buget din bani publici după cum tot aici există spectacole gratuite.
GNV – Cu ce manifestări culturale mai doriți să-i delectați pe sătmăreni în vara aceasta?
G.B. – Între 26-29 mai, vor fi Zilele Orașului după care pe 1 și 2 iunie vom avea manifestări dedicate Zilelor Copiilor. Între 17 – 19 iunie Jazz&Wine Festival, un eveniment premium aflat la a 2-a ediție cu prezența unor trupe foarte interesante iar între 1-3 iulie Street Music Festival , proiectul nostru de suflet. În luna august vom continua cu Festivalul de Stret Art, care își propune să revitalizeze prin artă urbană diferite spații din oraș.