Rețelele de socializare ne-au acaparat viața. Unii dintre noi nici nu ne trezim bine și pac o poză pe Facebook, Instagram. Cu cafeaua, micul dejun, restaurantele sau cafenelele pe care le frecventăm, la vacanțe, cumpărături, mașini, petreceri….ce mai devenim din persoane necunoscute persoane publice. Sigur că sunt unii care nu pot justifica viața de lux pe care o duc. Și te miri cum de își permit așa viață de huzur. De la mașini, concedii și viață de miliardar. Uite că s-a întors și Facebook-ul împotriva unora! Dacă până acum nu provocau decât invidii și dorința de a-i copia sau maxim indicii pentru hoți care știau când sunt în concedii sau de ce bogății dispun, iată că și ANAF-ul le -a pus gând rău!
De la 1 iulie, ANAF-ul va începe controale masive la persoane fizice. În acest scop, Fiscul își va lua informațiile inclusiv de pe rețelele de socializare pentru a urmări evoluția situației financiare a contribuabililor pentru ultimii cinci ani. Astfel cei de la ANAF vor estima ce venit are persoana vizată, ce a declarat și ce a plătit iar pe diferență se vor calcula 16% și accesoriile la zi. Se va calcula pe 5 ani și va rezulta o sumă care trebuie achitată.
Controalele îi vizează în mod deosebit, după spusele președintelui ANAF Lucian Heiuș, pe șmecherii care sfidează cu opulența și luxul pe care le afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente.
Instituția va urmări în mod deosebit situația a 561.000 de persoane, pentru care a fost sesizată o diferenţă de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate de ANAF, cele declarate în ultimii ani și cele impozitate. Legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, înseamnă că există o neconcordanţă la declarare și, ca atare, un risc.
Liderul de la ANAF a realizat o listă cu locurile unde persoanele fizice au adunat cele mai mari cantități de bani, existând presupunere că nu au plătit dările către statul român. Capitala este pe primul loc în acest „clasament, cu suma de aproape 30 de miliarde de lei, 29.9 mai precis. Pe locul doi, o diferență de peste 10 miliarde, se află Ploieștiul, cu 19.4. Ardealul, prin Cluj, completează podiumul, având 14.3 miliarde de lei. Urmează Iașiul, cu 12.5 miliarde de lei, după care tot Moldova este pe următorul loc, având Galațiul cu 12.4 miliarde de lei. După care vine zona Brașov cu 11.3 miliarde de lei. Pe ultimele locuri avem Timișoara și Craiova, cu „doar” 8.4 miliarde, respectiv 6.3 miliarde de lei. Este vorba despre un total de 20 de miliarde de euro sau, dacă se realizează o conversie în moneda națională, de 104 miliarde de lei. O sumă foarte mare provenită din orașele mari ale României.
Din cauza datelor cu caracter personal nu se va putea afla cine este “vizat” de ANAF decât dacă după control persoana verificată nu este de acord cu ce constată ANAF-ul și astfel se îndreaptă în instanță împotriva instituției și în acest fel s-ar putea afla din portalul instanțelor de judecată numele celor care au fost controlați și au pornit acțiuni în instanță.
Desigur, totul este bine și frumos numai că sperăm că nu se vor face abuzuri cu astfel de acțiuni că este bine știut că la noi în frumoasa Românie dacă le dai la unii ciocanul în mână iau și secera și se apucă de tăiat în carne vie și acolo unde nu este cazul.
Dar dacă sunt 20 de miliarde de euro neimpozitați, clar trebuie luate măsuri și la cât de goală este vistieria statului ar fi numai buni pentru terminarea autostrăzilor, de exemplu!
Și vreau să închei cu o glumă din Italia care pare-se că va fi actuală și la noi. În Italia se știe că garda financiară este o instituție care nu iartă pe nimeni și nimeni nu vrea să fie în vizorul acestei instituții.
Așadar, gluma:”Bate cineva la ușă. Deschideți!
Proprietarul:Cine este?
Răspuns :Moartea!
Proprietarul: Ce bine!M-am speriat că este garda financiară!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here