More


  Cât ne costă lumina României? Comunicat de presă SavElectro

  - Advertisement -

  Un amplu studiu al SC SavElectro SRL, derulat pe o perioadă de trei luni, indică faptul că, în România, cheltuielile cu iluminatul public și cel al clădirilor administrative consumă cea mai mare parte a bugetelor pentru electricitate în toate unitățile administrativteritoriale.

  Indiferent de județ, aceste cheltuieli înseamnă cel puțin 80% din totalul cheltuielilor cu electricitatea. Totodată, în doar 14 din 41 de județe iluminatul stradal de tip LED reprezintă cel puțin jumătate din totalul lămpilor stradale.

  „În ciuda beneficiilor incontestabile ale iluminatului LED, deocamdată foarte puține județe și localități din România au investit în înlocuirea, fie și treptată, a lămpilor tradiționale cu cele LED.

  Știm cu toții că în multe localități, din cauza consumului ridicat al lămpilor convenționale,
  iluminatul public funcționează doar câteva ore pe noapte și doar în anumite zone. Studiul nostru a relevat că primăriile care au trecut la lămpi LED au reușit să crească timpul și zonele de funcționare pentru iluminatul public și au scăzut costurile cu mentenanța, lămpile stradale LED având o durată de viață de peste 15 ori mai mare decât cele convenționale”, spune Raul Pop, manager SavElectro.

  Studiul derulat de companie sa bazat pe solicitări în baza legii 544/2001 transmise tuturor primăriilor din țară și pe răspunsurile primite, timp de trei luni, de la peste o treime dintre acestea.

  Demersul vine ca urmare a dorinței companiei de a contribui la conturarea unei imagini de ansamblu a situației iluminatului public la nivel național și de a descoperi care este gradul de modernizare a acestuia.

  Toate concluziile sunt prezentate pe siteul companiei, www.savelectro.ro, la adresa: https://www.savelectro.ro/blog/maincategory/catnecostaluminaromaniei.

  „Am descoperit că 90% din străzile și ulițele țării au iluminat stradal, de orice fel, dar sunt și localități unde lumina încă nu a ajuns peste tot. În cazul iluminatului stradal, aproximativ 42% din corpurile de iluminat stradal sunt de tip LED. Doar 27,55% din becurile și sursele de iluminat din clădirile administrate de primării sunt LEDuri.

  Primăriile care au investit în soluții de iluminat LED au avut o scădere a consumului de energie în medie de 34%.

  Deși există programe guvernamentale și europene de eficientizare a iluminatului public, ele nu sunt folosite la adevăratul lor potențial: doar 34% din primării au depus, în anul 2021, proiecte de atragere de fonduri pentru reabilitarea sau modernizarea iluminatului public.

  Doar una dintre primării a realizat anul trecut lucrări de modernizare sau reabilitare a iluminatului local.

  Iar utilizarea senzorilor (de mișcare, crepusculari sau telegestiune) este un aspect neglijat în toate județele. Predomină folosirea ceasurilor programatoare, setate manual, dar în unele locuri pornirea și oprirea iluminatului încă se realizează la buton”, arată inițiatorul studiului, Raul Pop.

   

  Studiul prezintă defalcat și situația pe fiecare județ în parte, așa cum reiese din răspunsurile primite de la primăriile care au dat curs solicitării. Există și primării care nu au răspuns sau care au motivat că informațiile solicitate nu intră sub incidența legii 544.

  Detaliile situațiilor iluminatului public pe județe se găsesc aici:
  https://www.savelectro.ro/blog/maincategory/catnecostaluminaromaniei

  Pentru mai multe informații:
  Pop Raul, manager SavElectro

  Email:
  iluminat@savelectro.ro
  Telefon: 0745935141

  Savelectro SRL
  Ioan Slavici 65
  Satu Mare
  RO641757
  Tel. 0745935141
  Email office@savelectro.ro  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img