More


  Jocurile video și impactul lor asupra copiilor

  - Advertisement -

  Cu toții știm că, în ziua de astăzi tehnologia primează! Fiecare avem câte un gadget la îndemână, fie că e vorba de telefonul mobil, laptop-ul, tableta, și lista poate continua, cert este că a ajuns să fie un lucru indispensabil în viețile noastre… mai ales în a copiilor, iar cel mai atrăgător pentru aceștia sunt jocurile video, dar întrebarea principală este: Le aduc aceste jocuri un impact bun sau rău?

  Ca o mică descriere, un joc video este un joc electronic în care se interacționează cu o interfață grafică pentru a genera răspuns vizual pe un ecran. Jocurile video au, în mare parte, un sistem de recompensare a utilizatorului, cu un scor, depinzând de îndeplinirea unor obiective. Jocurile video sunt clasificate după genul lor, dar este o clasificare arbitrară, depinzând foarte mult de surse însă, un fenomen des întâlnit în rândul copiilor este acela de a se juca jocuri care prezintă violență și nu sunt destinate, sub nici o formă, categoriei lor de vârstă.

  Cât despre jocurile video ca impact asupra copiilor, părerile sunt împărțite, în sensul că acestea pot avea atât părți negative, cât și părți pozitive asupra procesului de dezvoltare a unui copil. Unele genuri de jocuri îi pot stimula unui copil diverse ieșiri de agresivitate pe care acesta nu le resimte ca fiind anormale dar, o altă categorie îi poate aduce un plus la dezvoltarea creativității, la găsirea soluțiilor pentru diverse problematici sau a folosirea logicii.

  “Contează foarte mult și cât îi lași să se joace. Dacă stau prea mult cu ochii în ecran, îi poate afecta la comportament!” declară Ana, 47 de ani.

  Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există un sindorm clinic al adicției față de jocurile video, prin care acestea sunt puse “în fața” altor activități de rutină zilnică și devin o activitate necesară, în fiecare zi. Aflându-se într-un punct de acest tip, un copil, și nu numai, ajunge să nu-și dea seama că jocurile video îi afectează atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.

  Vorbind, acum, despre o paralelă a adicției, jocurile video aduc, astfel, și lucruri benefice. Conform unor studii, printre principalele efecte pozitive se numără:

  • Îmbunătățirea sensibilității a contrastului vizual, acesta semnificând capacitatea ochiului de a distinge între un obiect și fundalul acestuia.

  • Îmbunătățirea atenției și a vigilenței, jocurile video stimulând în așa fel încât jucătorul să se poată focusa pe un punct fix, având alte elemente de distragere împrejur.

  Să nu uităm de sporturile electronice, un alt lucru care s-ar putea numi benefic, să spunem, unui adolescent în formare care este pasionat de o anumită tipologie de jocuri. Termenul de sporturi electronice reprezintă ideea de a concura, într-un mod profesionist, la campionate destinate jocurilor pe calculator. Din punct de vedere local, avem și noi o echipă care ne reprezintă în această categorie de sporturi electronice, numită OneTap, formată din sătmăreni pasionați, ajunși să fie vicecampioni mondiali prin participarea la un campionat de Counter-Strike.

  Întorcându-ne, astfel, la dezvoltarea copiilor în ceea ce privesc jocurile video, am pregătit o listă de așa DA și așa NU a categoriilor de jocuri destinate copiilor.

  Așa DA

  • Jocurile de tip survival

  Acestea sunt un subgen în care jucătorul este plasat într-o lume virtuală, cu minimum de resurse. Această categorie ar fi una ideală, dar cu mici excepții, pentru un copil în continuă dezvoltare. Astfel, cel mai reprezentativ titlu ar fi Minecraft, elementul primar al acestuia fiind construcția și supraviețuirea, acest joc le poate pune la încercare creativitatea celor mici. Acesta este destinat copiilor de la 7 ani în sus.

  • Jocurile de aventură

  Un joc de aventură este un joc video în care jucătorul își asumă rolul unui personaj dintr-o poveste interactivă, bazată pe explorarea și rezolvarea unor puzzle-uri în loc de provocări și conflicte fizice. Un exemplu reprezentativ pentru această categorie ar fi jocul Legend of Zelda, care îi duce pe copii într-o lume magică, jucând drept personajul principal Link, pus sub niște provocări care așteaptă să fie rezolvate. Legend of Zelda este destinat copiilor de la 12 ani în sus.

  •Jocurile de strategie

  Acest tip de jocuri au rolul de a pune la încercare gândirea și planificarea pentru obținerea victoriei. Ele pun accent pe provocări strategice, tactice și uneori logice, însă, alegerea unui joc de acest tip trebuie să se facă strict în funcția vârstei destinate a jocului.

  Așa NU

  • Jocurile de tip shooter

  Sunt un gen de jocuri video în care acțiunea se desfășoară cu prezența armelor virtuale iar jucătorul este pus în perspectiva personajului principal. Vârsta minimă pentru aceste jocuri este, categoric, de la 18 ani în sus.

  • Jocurile de acțiune

  Acestea sunt un fel de jocuri video care se bazează pe interacțiuni în timp real, care pun accent pe îndemânarea și reflexele jucătorului. Deși descrierea generală pare a fi una promițătoare, jocurile de acest tip implică, de cele mai multe ori violența.

  • Jocurile de acțiune – aventură

  Jocurile de acest gen implică atât elemente de aventură, cât și de acțiune, facându-l un gen hibrid. Astfel, implicarea elementelor de violență în această categorie o fac să fie una inaccesibilă pentru copii.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img