More


  Luna Șes – cel mai pitoresc loc al județului

  - Advertisement -

  Situată în apropierea oraşului Negreşti Oaș, mai exact la 5 km de centrul acestuia, zona Luna Şes reprezintă, cu siguranță, cel mai pitoresc loc al judeţului Satu Mare.

  De la drumul naţional care intră în localitatea Negreşti Oaș, o luaţi la dreapta înainte de staţia Petrom, drumul asfaltat terminându-se însă după 3 km. Cum aţi ieşit de pe drumul bun, vi se iveşte pârâul Talna, pe cursul căreia veţi tot merge în amonte, când pe o parte, când pe cealaltă. După încă 2 km, ajungeţi la o intersecţie, fie că o luaţi la stânga, fie la dreapta, tot peisaje maiestoase veţi întâlni, iar înspre stânga ajungeţi direct în Şes, fără alte ocolişuri. Dacă viraţi la dreapta, ajungeţi pe Brada, cum spun localnicii, o zonă nu foarte largă însă deosebit de frumoasă, aici regăsindu-se o autentică păstrăvărie, loc de popas şi numai bun pentru a vă desfăta cu bunătăţile culinare ale Ţării Oașului.

  Urcând mai în amonte, drumul şerpuieşte până la circa 750 de metri altitudine, ajungând până sub viitoarea pârtie de schi. Din acest loc, se iveşte vârful Pietroasa, mare atenţie însă, deşi pare foarte aproape, traseul până pe acoperişul zonei însumează mai bine de 4 ore. Urmaţi cu grijă traseul marcat şi nu vă abateţi în zone nemarcate, în acest areal mişună mistreţi şi chiar urşi. Deşi drumul e destul de anevoios, efortul vă va fi răsplătit pe deplin, peisajul care este accesibil la 1200 de metri altitudine fiind unul sublim. Dacă nu dispuneţi de tonusul fizic necesar pentru o asemenea ascensiune, este mai potrivit să vă delectaţi cu frumuseţile naturale disponibile în apropierea drumului.

  De aici, se coboară spre Luna Şes, mare antentie însă la drumul pietruit şi la curbele foarte strânse. În scurt timp, veţi remarca pe dreapta o bisericuţă de lemn, mai coborâţi puţin şi apoi o luaţi la stânga, având pârâul Talna în dreapta dumneavoastră. Încă 1 km şi ajungeți la km zero al zonei Luna Şes. Luaţi o pătură şi vă aşezaţi pe iarba verde în apropierea Talnei ce are mereu ceva de şoptit.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Da, fără doar şi poate, zona este de o frumuseţe pură, nealterată, pădurea virgină fiind în elementul ei. În Şes, cum spun oşenii, timpul parcă este din alte vremuri, pe alocuri vezi căsuţe vechi fără electricitate sau alte utilităţi, folosite de cei care veneau la strâns de fân vara sau cu oile. Să nu mai vorbim de izvoarele de apă minerală din zonă, gustul borcutului, aşa cum numesc localnicii această apă, fiind exraordinar. Puţini ştiu că, în perioada interbelică, această apă era îmbuteliată şi trimisă peste ocean, în SUA.

  Dacă tot sunteți în zonă ar fi păcat să nu dați o raită și pe la LunaAventura Park, locul unde puteți avea parte de experiențe memorabile, distractive și educative, un parc de distracții care vă conectează cu natura. Este situat în zona turistică Luna Șes a orașului Negrești-Oaș. într-un peisaj de basm, care te îmbie la distracție și aventură. Aici există 9 trasee de diferite categorii de dificultate, din care 4 trasee pentru copii și 5 pentru adulți. La intrarea în Parcul de aventură fiecare participant primește un echipament de securitate cu carabiniere, care vă mențin în siguranță.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img