More


  ONOARE. Ziua Drapelului Național, marcată cu cinste la Satu Mare

  - Advertisement -

  Ziua Darpelului Național a fost marcată cu cinste și onaore la Satu Mare, Duminică dimineața, la ceremonialul dedicatDrapelului Național au participat un mare număr de persaone.

  Ceremonial militar dedicat Drapelului Național
  Înainte de a fi arborat, Drapelul Național a fost sfințiti în cadrul unei slujbe la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” aceasta fiind urmată de ceremonialul militar, alocuțiuni , primirea și înălțarea Drapelului României pe catarg.

  Cereminialul a avut lor pe platoul din Centrul Nou al municipiului Satu Mare, fiind prezenți, printre alții, prefectul Radu Roca, subprefecți Romeo Nicoară și Altfatter Tamas, directorul de cancelarie a prefectului Radu Iancu,președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, vicepreședintele Valer Beșeni, primarul Kereskenyi Gabor, deputatul Adrian Cozma, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, șefi de instituții, alți participanți.

  Mesajul prefectului Radu Roca cu ocazia Zilei Drapelului Național
  În cadrul ceremonialului, prefectul Județului satu Mare a luat cuvântul și a spus următoarele.

  ”În această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim că cei ce și-au sacrificat viața pentru apărarea drapelului național au fost ostașii români. De aceea militarii prezenți în această zi ne-ar putea spune cel mai bine ce înseamnă drapelul , nu doar drapelul din cărțile de istorie, ci drapelul pentru care s-a luptat, drapelul ca simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare.

  Consider că Ziua drapelului trebuie să fie în fiecare zi pentru că drapelul trebuie să-l purtăm în primul rând în suflet , cinstindu-l ca pe un sfânt simbol național, simbolul sub care ne regăsim cu toții atunci când se ridică pe catargul învingătorilor, la marile competiții internaționale.

  În calitate de prefect al județului Satu Mare , dar și de bun român, vă îndemn pe toți să respectăm Drapelul Național al României , nu doar pentru că așa impune legea , ci mai ales pentru că prezintă însuși identitatea noastră, fiind liantul care unește toate generațiile de români. Să nu ne fie rușine să-l purtăm sau să-l arborăm pe casele noastre și veșnic în inimile noastre” -prefect Radu Roca.

  Înălțarea Drapelului și defilarea Gărzii de Onaore
  După alocuțiuni, pe platoul din Centrul Nou a ajuns Drapelul Național care, după ce i-a fost acordată toată cinstea și onoarea, a fost arborat.

  Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional. De asemenea, sunt organizate ceremonii militare specifice, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei.

  Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.cdep.ro şi www.constitutiaromaniei.ro.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img