More


  Patronii, OBLIGAȚI să își PROTEJEZE ANGAJAȚII în condiții de tempeaturi ridicate

  - Advertisement -

  Angajatorii sunt obligade lege să ia măsuri suplimenrtare de protecție a persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme ridicate.

  Prin temperaturi extreme pozitive se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37*C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
  Temperaturile menţionate mai sus sunt temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.

  În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

  A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
  a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
  d) alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite,cu curenţi de aer

  B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
  a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  c) asigurarea de duşuri.

  Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

  – reducerea duratei zilei de lucru;
  – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

  Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

  Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute mai sus.

  Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

  a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

  b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

  c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

  Încălcarea prevederilor referitoare la prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se sancţionează cu amendă între 1.500-2.500 lei.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img