More

    Recomandări privind tranzacțiile online efectuate de către cetățeni

    În categoria autorilor de infracțiuni, escrocii se disting prin ingeniozitate. Fără a apela la violență, autorii infracțiunilor de înșelăciune fac uz de abilitățile lor și de puterea de convingere, de inteligență, pentru a-și determina victimele să le cedeze de bunăvoie banii care fac obiectul escrocheriei.

    Escrocii găsesc mereu noi metode de înșelăciune, adaptându-se la contextul actual. Un nou tip de înșelăciune vizează, în ultima perioadă, tranzacțiile realizate în mediul online.

    Concret, în urma postării anunțurilor de vânzare pe site-uri specializate în vânzări de bunuri, potențialii cumpărători (escroci), pretinzând că vor achiziționa bunurile respective, solicită vânzătorului introducerea datelor cardului bancar pe diferite platforme online false, moment în care, acesta din urmă, este deposedat de banii pe care îi are în cont.

    Având în vedere cele menționate, polițiștii sătmăreni atrag atenția cetățenilor că, în cazul vânzării unor bunuri pe diferite site-uri de specialitate, vânzătorul nu trebuie să comunice și/sau să introducă datele cardului său bancar (numărul de card, numele și prenumele titularului, data expirării cardului, soldul contului bancar și codul de securitate) pe nicio platformă online.

    Totodată, în cazul în care cetățenii tranzacționează online diferite bunuri, pentru a încasa banii în cont, aceștia trebuie să pună la dispoziția cumpărătorului contul bancar/IBAN-ul.

    În cazul în care există diferite neclarități cu privire la modalitățile de a încasa/trimite bani, de pe și pe contul deținut de cetățeni, recomandăm acestora ca înainte de a efectua orice fel de tranzacție, să se adreseze băncii emitente a cardului pentru a primi lămuriri cu privire la tranzacțiile online.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE