More


  Siguranța alimentelor, verificată de DSVSA Satu Mare

  - Advertisement -

  Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 107 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

  Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .

  În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în zonele de acces în unități.

  În timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară.

  În această săptămână, Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Siguranța Alimentelor, au verificat zilnic unitățile de alimentație publică care au desfăcut pe parcursul celor 3 zile de festivități, dedicate sărbătoririi unei noi ediții a ” Zilelor Familiei ” preparate culinare de origine animală sau non animală. Nu au fost înregistrate pe tot parcursul festivităților, nici un fel de evenimente nedorite.

   Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Siguranța Alimentelor, au verificat și în această săptămână, o serie de Hipermarketuri, supermarketuri și depozite , în urma declanșării a două alerte – RASFF, pentru a depista, retrage și confirma retragerea de la comercializare a produselor ” Semințe Susan BELBAKE ” – provenite din Turcia, – suspectă de a fi contaminate cu Salmonella și ” Grapefruit ROȘU ” proveniență Turcia cu LMA Pesticide – Pirimiphos Methyl depășit.

  În acest an, în urma examenelor trichineloscopice efectuate la nivelul Unităților de abatorizare și a exploatațiilor non profesionale au fost examinate – 16932 capete suine, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA și unde au fost diagnosticați 3 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu, iar din cei 233 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv la trichină, în Fondul de Vânătoare Bătarci.

  Pentru orice fel de sesizări, reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img