Filmul românesc cunoaște o istorie de peste un secol. Deși aducerea în România a tehnologiilor necesare filmului s-a făcut cu doar puțin timp după darea în folosință a primelor aparaturi performante (începând cu cele ale fraților Lumière), filmul românesc de artă a debutat la începutul deceniului doi al secolului XX. Având în vedere trecutul tumultuos, cinematografia românească are o istorie vastă care se întinde până în zilele noastre, cu o serie de titluri excepționale.

· La moara cu noroc (1955)
Este un film românesc dramatic, realizat după celebrul roman psihologic “Moara cu noroc”, scris de Ioan Slavici. Acesta a fost regizat de Victor Iliu și produs la Studioul Cinematografic “București”. Povestea urmărește cizmarul Ghiță, care se satură de rutina zilnică impusă de meseria sa și decide, împreună cu soția sa Ana, să cumpere un han, mutându-se în cele din urmă acolo cu copiii și soacra. Dorința sa de înavuțire crește considerabil de-a lungul poveștii, lucru care-l face să se asocieze cu Lică Sămădăul. Din acel punct, situația ia o întorsătură majoră. Filmul a fost nominalizat la Festivalul Internațional de la Cannes pentru marele premiu “Palme d’Or” în anul 1957.

· Pădurea Spînzuraților (1965)
Zece ani mai târziu, avem Pădurea Spînzuraților, un alt film realizat după un roman consacrat și omonim, de data aceasta scris de Liviu Rebreanu. Acesta a fost regizat de Liviu Ciulei și a fost primul film românesc care a avut parte de faimă și pe plan internațional. Povestea se bazează pe acțiunile desfășurate în Primul Război Mondial, în timpul confruntărilor dintre armata austro-ungară, în care luptau români ardeleni și armata română. După ce asistă la execuția prin spânzurãtoare a ofițerului ceh Svoboda, condamnat pentru dezertare la inamic, Apostol Bologa este cuprins de remușcãri. Remușcãrile acestuia devin tot mai intense, pânã ce ajunge la punctul de a dezerta. Filmul a câștigat categoria „Première Oeuvre” a Festivalului de Film de la Cannes, în 1966.

· Trandafirul Galben (1982)
După o vreme, apare Trandafirul Galben, care s-a bucurat la vremea lui de o celebritate majoră. A fost regizat de Doru Năstase și este cel de-al doilea film din seria Mărgelatu, continuând acțiunea din Drumul Oaselor. Acțiunea se desfășoară în Muntenia, înaintea Revoluției din 1848. Cu banii obținuți pe odoarele lăsate de domnul Tudor Vladimirescu în grija boierului Stroe Grădișteanu, pe care Mărgelatu le-a protejat cu greu de hoți și de oamenii Agiei, sunt cumpărate arme pe care conjurații le transportă de la Viena în Țara Românească. Cu ajutorul acelor arme, organizația conspiraționistă „Frăția” vrea să declanșeze o revoluție. Filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București.

· Moartea domnului Lăzărescu (2005)
Trecem de perioada 1990, și avem Moartea domnului Lăzărescu, apărut în 2005 și regizat de Cristi Puiu. Povestea este bazată pe un fapt real, al unui pacient din Dolj care a ajuns să moară pentru că nu a primit ajutor medical la timp. În film îl avem în prim plan pe Lăzărescu Dante Remus, un pensionar care a avut parte de ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa în mai multe spitale, fără a primi ajutor de specialitate. Filmul a fost clasificat drept o tragicomedie și comedie neagră și a fost premiat multiplu, cel mai important premiu fiind “Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes, în anul 2006.

· 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)
Acesta este un film regizat de Cristian Mungiu și dezbate subiectul tabu al avortului în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceaușescu. Povestea în sine reflectă ultimii ani din regimul ceaușist, având în prim plan două studente care, într-o zi a anului 1987, încearcă să facă un avort, desigur, ilegal în vremea respectivă. Filmul a fost premiat cu “Palme d’Or” și FIRESCI, în cadrul celei de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes. Filmul a fost desemnat primul în topul celor mai bune cinci filme ale anului de “National Board of Review” și în topul realizat de “Times Online”.

· Bacalaureat (2016)
Bacalaureat sau Fotografii de familie a apărut în 2016 și a fost scris și regizat de Cristian Mungiu. Premiera a avut loc la 19 mai 2016 la Festivalul de la Cannes. Povestea constă în viața unui doctor dintr-un orășel provincial, care trebuie să hotărască cea mai amiabilă cale de urmat pentru copilul său, având în vedere societatea românească din zilele noastre. Filmul a primit în 2016 la Cannes și Palić premiul pentru regie iar în 2016, la Chicago, Silver Plaque pentru scenariu și Silver Hugo pentru cel mai bun actor, premiu adresat lui Adrian Titieni.

· Tata mută munții (2021)
Acest film a fost scris și regizat de Daniel Sandu. Este un film dramatic, care-l are în prim plan pe Mircea Jianu, un fost ofițer de informații, care află că fiul său a fost declarat dispărut în munți. Se duce în grabă spre locul tragediei, ca orice părinte îngrijorat, în speranța că-l va găsi pe tânăr viu și nevătămat. Dar după câteva zile de căutări zadarnice, Mircea decide să-și adune propria echipă de salvatori, intrând în conflict cu echipa locală. Încet-încet, tatăl care, în frământarea lui, refuză să accepte evidența, devine prizonierul unei bătălii încrâncenate între om și natură. Filmul a primit, în cele din urmă, 5 nominalizări la premiile Gopo.

· R.M.N (2022)
Și, aflându-ne în vremurile actuale, avem filmul R.M.N, regizat de Cristian Mungiu, după un scenariu propriu. Filmul urmărește acțiunea dintr-un sat transilvănean, în perioada vacanțelor 2019-2020, având în prim plan un bărbat întors din Germania și pe fosta sa iubită care lucrează în sat. Mungiu a numit filmul după acronimul românesc pentru rezonanță magnetică nucleară. Cât despre premieră, aceasta a avut loc la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2022, unde a fost vizionat în competiția principală.
Șipoș Diana-Livia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here