More


  HRAM. Zi de sărbătoare la Mănăstirea Bixad cu ocazia Praznicul Adormirii Maicii Domnului

  - Advertisement -
  Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a oficiat Sfânta Liturghie având o asistență record
  Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat luni, 15 august 2022, în mijlocul obștii Mănăstirii Bixad, Protopopiatul Oaș, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia sărbătoririi hramului lăcașului monahal, Preasfinția Sa având și calitatea de stareț al mănăstirii, din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.
  Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul de vară din incinta mănăstirii, în prezența unui sobor mare de preoți și diaconi și a unui număr impresionant de credincioși care au venit să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, fiind scoasă spre cinstire încă de aseară într-un loc frumos împodobit.
  Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Anastasios” condus de Dr. Iustinian Ioachim Simion, iar la momentul Chinonicului, doamna preoteasă Ioana Botiș a interpretat câteva cântări bisericești închinare Maicii Domnului.
  De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârșit Taina Hirotoniei pentru părintele ierodiacon Vasile Ardealean, sfințindu-l întru ieromonah pe seama Mănăstirii Bixad.
  La eveniment au participat președintele PSD Satu Mare ,Mircea Govor,secretarul de stat al românilor de pretutindeni ,Gică Cârciu,Prefectul Radu Roca,subprefectul Romeo Pop,primarul comunei Bixad ,Ioan Tătar,primarul orașului Negrești Oaș ,Aurelia Fedorca,consilierul județean Gheorghe Marincaș,social democrați Gheorghe Ciocan și Ioan Tibil,deputatul Adrian Cozma.
  Intertitlurile:Sfanta Maria este una dintre cele mai importante sarbatori inchinate Maicii Domnului.

  Sfanta Maria Mare sau sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este praznuita pe 15 august. Sfanta Maria este una dintre cele mai importante sarbatori inchinate Maicii Domnului. In aceasta zi sarbatorim atat moartea si ingroparea Maicii Domnului, cat si mutarea ei la cer. Despre acest praznic nu avem informatii in Sfanta Scriptura, insa, cantarile si imnele de la Vecernia si Utrenia sarbatorii ne aduc multe precizari cu privire la mutarea ei de pe pamant la cele vesnice.

  Dumnezeu ii descopera printr-un inger ziua trecerii la cele vesnice. Dupa aceasta descoperire, Maica Domnului urca in Muntele Maslinilor sa se roage, apoi imparte vaduvelor si saracilor vesmintele sale, cerandu-si iertare de la toti si incredintandu-i ca va mijloci pentru toata lumea. Binecuvantand pe toti si-a dat sufletul in mainile Fiului ei. In icoana Adormirii Maicii Domnului, Sfanta Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb.

  Sfintii Apostoli au fost indrumati de Duhul Sfant sa revina la Ierusalim ca sa fie prezenti la inmormantarea Maicii Domnului. Trupul Maicii Domnului a fost dus cu multa cinstire in cantari ale ingerilor si ale oamenilor la mormantul din Ghetsimani, de langa Ierusalim si asezat acolo. Dupa trei zile de la inmormantarea ei, ajunge si Sfantul Apostol Toma si cerand sa fie deschis mormantul ei, cunoaste ca trupul ei fusese ridicat de Hristos din mormant.

  Postul inchinat Maiciii Domnului, bisericile si manastirile care poarta hramul acestei sarbatori, pelerinajele savarsite cu ocazia acestui praznic, cantarile si rugaciunile inchinate Sfintei Marii ne descopera cat de mare este evlavia crestinilor fata de Fecioara Maria. Biserica a randuit mai multe sarbatori in cinstea Maicii Domnului, pentru a cunoaste ca ea nu poate desparti pe Fiul de Maica Sa si, ori de cate ori cineva Il cinsteste pe El, cinsteste si pe Maica Sa, Fecioara Maria.

  Sfanta Maria Mare este ultimul mare praznic din anul bisericesc. Potrivit traditiei Bisericii, Maica Domnului a mai trait 11 ani dupa inaltarea lui Hristos.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img