More


  Destinații de week-end. Atracții și obiective turistice în Vișeu de Sus. Ce poți vizita în superba localitate de pe Valea Vaserului

  - Advertisement -

  Oraşul Vişeu de Sus are o încărcătură istorică şi culturală de o valoare impresionantă, datorată în principal poziției geografice favorabile, fiind situat din punct de vedere etno-cultural la confluența dintre Valea Vişeului şi Valea Vaserului. Face parte din Ţara Maramureşului, cunoscută şi ca “Maramureşul Istoric”. Turiştii ajunşi în Vişeu de Sus pot vizita cel puțin 8 locații clasificate drept monumente istorice, pot admira colecțiile muzeului local sau pot participa la numeroasele evenimente cu caracter cultural sau recreativ pe care oraşul le găzduieşte de-a lungul anului.

  O legendă locală povestește că localitatea ar fi fost întemeiată de un tăietor de lemne, al cărui fiu a murit lovit de un lemn în pădure. În amintirea fiului său, acesta a construit o biserică pe locul tragicului accident, iar în jurul bisericii ar fi crescut apoi și localitatea numită la început “Între Râuri”, pentru că se întindea între râul Vișeu și Vaser.


  Multe dintre tradițiile și obiceiurile locului sunt încă legate de țipțerii prezenți în zonă. Pentru aceștia, Crăciunul este încă cea mai importantă sărbătoare a anului, motiv pentru care casele se împodobesc cu ramuri de brad, iar întreaga comunitate se adună în ziua de Ajun pentru slujba de Crăciun, care începe la miezul nopții. După terminarea acesteia, începe colindatul, obicei la care participă întreaga familie, și se cântă colinde care conțin încă cuvinte țipțerești.

  Valoarea zonei din care face parte Vişeu de Sus este consacrată la nivel naţional, atât prin zestrea naturală, bogată în fenomene naturale unice, diversitatea speciilor şi importanţa ştiinţifică, cât şi prin patrimoniul cultural. Oraşul are o poziţie geografică situată la limita unor zone de interes turistic şi intersecţia unor trasee şi circuite turistice deosebit de importante: Valea Vişeului, Valea Vaserului alături de Mocăniţă, Valea Izei, Cascada Cailor – Borşa, Rezervaţia Naturală Munţii Rodnei, Parcul Natural Munţii Maramureşului – sit Natura 2000, Poiana Narciselor de pe Muntele Sahlean. Vişeu de Sus este una din cele mai noi staţiuni din România, recunoscută oficial în 2011.

  Vişeu de Sus: Alte Atracții Turistice
  Biserica ortodoxă (Bătrână) “Buna Vestire”, stil neogotic, construită în 1834

  Biserica greco-catolică “Maica Domnului”, de lemn, stil maramureșean

  Mănăstirea “Nașterea Maicii Domnului”, Valea Scradei, cu pelerinaj (prosesie) de Sf. Marie Mică

  Biserica romano-catolică “Sf. Ana”, construcție neogotică din 1908-1912

  Biserica ortodoxă ” Sf.Nicolae”, construcție în stil bizantin din 1933-1937

  Muzeul de Istorie și Etnografie

  Expoziția de fotografie istorică “Hiperboreea”, la Biblioteca Orășenească

  Casa-Muzeu “Elefant”, ultima casă evreiască tradițională din lemn

  Primăria, construită în stil baroc-clasic din sec. 19

  Distanțele dintre Vișeu de Sus și celelalte orașe:
  Între Vișeu de Sus și Sighetu Marmației: 60 km
  Între Vișeu de Sus și Baia Mare: 120 km
  Între Vișeu de Sus și Borșa Complex Turistic: 36 km
  Între Vișeu de Sus și Satu Mare: 189 km
  Între Vișeu de Sus și Cluj- Napoca: 170 km
  Între Vișeu de Sus și Vatra Dornei: 94 km
  Între Vișeu de Sus și Gura-Humorului: 142 km
  Între Vișeu de Sus și Suceava: 166 km

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare