More


  OMAGIU. 100 de ani de la trecerea în eternitate a marelui luptător dr. Vasile Lucaciu

  - Advertisement -

  Muzeul Județean Satu Mare în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, au desfășurat în data de 24 noiembrie,de la ora 1030, în Sala Mare de şedinte a Prefecturii Satu Mare, conferinţa dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a marelui luptător pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania, părintele dr. Vasile Lucaciu (1852-1922).

  Personalitatea preotului Greco-Catolic Vaile Lucaciu, continua să vibreze puternic și după un secol de la trecerea sa în neființă.

  Este o certitudine că zona în care a activat, memoria lui Vasile Lucaciu s-a conturat sub forma celei mai venerate personalități istorice, o personalitate pe care românii din întregul teritoriu din Nord-Vestul României, greco-catolici sau ortodoxi, au adoptat-o sub forma unui personaj emblematic al istoriei noastre.

  „Acest proiect a cărei deschidere are loc la Prefectura Sătmarului, include organizarea unei conferințe a istoricilor și realizarea unui volum de studii istorice, abele menite să genereze o contribuție reală, la păstrarea memoriei vie a părintelui VasileLucaciu. Desigurcă din cele 15 lucrări realizate de istorici care zeci de ani au studiat viața politică din vremea Marii Uniri, avem șansa să aflăm și să înțelegem multiple și complexe fațete din activitatea eroului national Vasile Lucaciu”, a precizat directorul Muzeului Județean din Satu Mare, Liviu Marta.

  În volumele istoricilor sunt prezentate elemente noi referitoare la activitatea acestuia, elemente prin care faptele sale vor continua să fie cunoscute și de ce nu, să emoționeze o vreme îndelungată.

  „Împreună cu colegii mei de la instituție, reprezentăm o etapă în care comemorăm 100 de ani de la decesul marelui patriot Vasile Lucaciu, care și-a câștigat un loc bine conturat în istografia românească încă din timpul vieții. Vasile Lucaciu nu a intrat niciodată într-un cont de umbra , nu a rămas un personaj necunoscut sau dat uitării. Numele lui Vasile Lucaciu apare frecvent în studii și lucrări de specialitate. Numeroase titluri îi consacră memoria și îi stabilesc locul în rândul marilor personalități istorice transilvănene.Vasile Lucaciu rămâne și acum, la 100 de ani de la moartea sa, un simbol al nostru, al Sătmarului, un erou nu numai al locului ci și a întregii Românii, a unei Românii mari, unite și în care să trăim cu toții în demnitate și respect. Acum 100 de ani de la înmormântarea lui, din data de 1 decembrie 1922, au participat cele mai de seamă personalități. Este datoria noastră ca acum, la 100 de ani de la moarte lui Vasile Lucaciu să încercăm să nu îl îngropăm a doua oară și să nu îl lăsăm în uitare, să îi facem cunoscută activitatea și dragostea lui pentru români și pentru România. Nu prin festivisme, odată la 10 sau 100 de ani ci în fiecare zi, săptămână, în fiecare școală din Satu Mare și în fiecare oră de istorie”, a spus Prefectul Radu Roca.

  Episcopul Vasile Bizău a mulțumit celor două instituții de cultură, Muzeul Județean Satu Mare și Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș pentru inițiativa luată, respectiv de a fi cei dintâi care au dat tonul manifestărilor în memoria centerarului, preot, doctor Vasile Lucaciu.

  „Această zi cu siguranță este dedicată și în mod festiv, dar mai ales cercetării și prezentării lucrărilor pe care cei invitați le-au pregătit. Toare acestea nu fac altceva decât să readucă în actualitate figura unui om, preot, om politic, scriitor, părinte de familie și alte multe înușiri pe care le sintetizează în personalitatea sa Vasile Lucaciu”, a adăugat  Episcopul Vasile Bizău.

  Viceprimarul Adelin Ghiarfaș a mărturisit faptul că pentru Satu Mare este o onoare să fie epicentrul manifestărilor dedicate eroului național Vasile Lucaciu.

  „Acum când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Vasile Lucaciu, suntem onorați să avem oaspeți de seamă la Satu Mare, istorici și cercetători de prestigiu ai României. Centenarul Lucaciu nu este numai un prilej de a ne întoarce privirea spre trecut și de a ne onora istoria, este în egală măsură și un moment de reflecție în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne ridicăm la înălțimea așteptărilor înaintașilor noștri. Elitele secolului XX, au impresionat prin exemplul lor de viziune, angajament și jertfă. Celebrăm centenarul Lucaciu într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, acum dupa 100 de ani, trebuie să ascultăm ce spunea părintele Lucaciu, a sunat ceasul și trebuie să pricepem chemarea vremilor. Vasile Lucaciu nu reprezintă doar un simplu reper istoric, pentru a reconstrui viitorul pe care îl dorim, trebuie să îi păstrăm pentru posteritate viața și faptele părintelui Lucaciu”, a precizat Viceprimarul Adelin Ghiarfaș.

  Karina Brodi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare