More


  REALIZARE. Realitatea virtuală, tot mai aproape de școala sătmăreană

  - Advertisement -

  Liceul Tehnologic ”Anghel Salihny” a găzduit luni, 21 noiembrie 2022, conferința de închidere a activităților proiectului „Realitatea virtuală uneste Carpații: Laboratoarele școlare interactive”, proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 (www.ro-ua.net) program finantat de Uniunea Europeană. Proiectul a fost implementat în comun cu trei parteneri din Ucraina, dar și cu Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, respectuiv cu Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Turț.

  Participanții la conferință
  La eveniment au participat managerii celor două școli pilot care au făcut parte din proiect din partea României, respectiv Mariana Geta Sălăgean, manager de proiect din partea Școlii Gimnaziale ”Mircea Eliade” Satu Mare, respectiv Gherman Dănuț Gheorghe Chirilă, manager de proiect din partea Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” Turț.

  De asemenea, au mai fost prezenți și inspectorul școlar general, Anișoara Boitor, cadre didactice și elevi implicați în proiect, dar și alți invitați.

  Obiectivele proiectului
  În cadrul conferintei au fost discutate particularitățile implementării proiectului, perspectivele dezvoltării inovatoare a educației în școlile pilot.

  Astfel, Mariana Sălăgean a făcut o prezentare a acestui proiect.

  Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta capacitățile școlilor secundare pentru creșterea motivației și a performanței elevilor (7-17 ani), îmbunătățirea calității educației prin parteneriat, inovații și tehnologii educaționale interactive în comunitățile de frontieră din județul Satu Mare și Regiunea Transcarpatia.

  Obiectivul specific 1: este de a integra inovațiile și tehnologiile didactice bazate pe TIC (VIRTUAL LAB bazat pe realități virtuale și augmentate, limbaj de programare SCRATCH) în programele curriculare și activitățile extracurriculare ale 4 școoli pilot în comunitățile de frontieră din România și Ucraina.

  Obiectivul specific 2: este de a îmbunătăți abilitățile profesorilor din regiunea proiectului (și anume, personalul didactic al școlilor-pilot pentru VIRTUAL LAB, și invitați profesorii informatici din alte școli ale regiunilor țintă pentru SCRATCH) în aplicarea tehnologiilor inovatoare bazate pe TIC, metode de interacțiune cu elevii în procesul de predare curriculară și extracurriculară.

  Obiectivul specific 3: este de a organiza cooperarea transfrontalieră între instituțiile de învățământ / autoritățile / profesioniștii care vizează creșterea eficienței și îmbunătățirea calității educației în regiunile de frontieră din România și Ucraina.

  Dotări în cadrul proiectului

  Pentru a atinge obiectivele propuse în proiect s-au desfășurat următoarele activități pe parcursul anilor 2019-2022:

  Au fost achiziționate echipamentele necesare înființării a două Laboratoare Virtuale, unul la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, al doilea la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Turț.

  În cadrul proiectului au fost dotate ambele școli cu mobilier școlar (bănci, scaune, mese, dulapuri), au fost achiziționate echipamentele specifice Realității Virtuale – seturi de căști cu unități de încărcare pentru o clasă de 24 de elevi, table interactive, videoproiectoare, vizualizatoare flexible.

  Din economiile rezultate după efectuarea plăților pentru echipamente a fost achziționat suplimentar mobilier și echipamente specifice -roboti pentru înființarea unui Laborator de Robotică la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, iar la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Turț a fost achizitionat un pachet interactiv de redare imagini și sunet, prin intremediul căruia se pot conecta online mai mulți parterneri educaționali, se pot ține conferințe/întâlniri online la o calitate audio și video superioară.

  Bugetul total al proiectului este de 332.580,5 EUR (1.566.454,16 lei), din care contribuția UE este de 299.286,85 euro (1.409.641,06 lei), din care bugetul pentru școlile din România este de 165.644 EUR (780.183,24 lei). Perioada de implementare a proiectului a fost de 18 luni, dar s-a prelungit pana la 24 luni.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare