More


    Ce se mănâncă de Revelion. Supersiții culinare la trecerea dintre ani în lume

    - Advertisement -

    Noaptea de 31 decembrie este așteptată de noi toți. Este momentul pentru care ne pregătim cu mult timp înainte, tocmai pentru a nu da greș cu niciun detaliu și seara să fie perfectă. Pe lângă ținută, machiaj, masa de Revelion este extrem de importantă. În fiecare colț al lumii există preparate specifice mesei de sărbători.

    Ce este bine să mănânci de Revelion
    Mănâncă pește, fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Unii zic că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An. Consumă carne de gâscă. Te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre ţelul tău, aşa cum face gâsca.

    De Revelion trebuie să mănânci struguri. Ciuguleşte dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, câte 12. Când ai ajuns la al 12-lea bob, pune-ţi o dorinţă care ţine de bani. Strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară. În cultura est-asiatică, tăiețeii simbolizează longetivitate. De aceea, în noaptea dintre ani este bine să mănânci tăieței. Pregătește un preparat culinar care să conțină tăieței.

    Bea şampanie la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Poate fi și vin spumante. Important e să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.
    În noaptea dintre ani este indicat să ai în case cât mai multe fructe rotunde. Se spune că forma sferică este asocitată cu infinitul, continuitatea. Dacă ai fructe în formă rotundă în casă în noaptea de Revelion se spune că îți sporești șansele de succes în Noul An.

    Este o tradiție originară din Turcia, dar urmată și de români. Rodia are culoarea roșie, iar culoarea simbolizează inima omului sănătos. Mai mult, medicii recomandă consumul de rodii datorită efectelor benefice pentru sănătate.

    Ce nu se mănâncă de Revelion
    În Noaptea de Revelion nu se mănâncă pui fiindcă îţi alungi norocul. Această pasăre scurmă şi astfel norocul se împrăştie. De aceea e bine să ai pe masa porc sau curcan.

    Superstiții culinare de Revelion în lume
    În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

    Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.

    Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie înghiţite 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

    În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.

    În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.

    Nicolae Ghișan



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare