More


  „Dr. Vasile Lucaciu-un erou al națiunii române”

  - Advertisement -

  Muzeul de Artă din Satu Mare găzduiește în data de 1 decembrie, expoziția „Dr. Vasile Lucaciu-un erou al națiunii române”, vernisajul căreia a avut loc începând cu ora 11.00.

  Expoziția este una comună între Muzeul de Artă din Satu Mare și cel din Baia Mare, asemeni tuturor acțiunilor din 24 noiembrie până acum. Acestrea au fost realizate în colaborare cu cele două Consilii Județene, cu sprijinul Primăriei din Satu Mare, sub egida Instituției Prefectului din Satu Mare.

  Cele două muzee au realizat o expoziție dedicată Zilei Naționale pornind de la o personalitate care a fost puternic implicată atât în Unire cât și în lupta pentru drepturile românilor.

  Astfel, a fost sărbătorit Centenarul Dr. Vasile Lucaciu care acum exact 100 de ani a fost condus cu mare fast pe ultimul său drum.

  Sicriul Centenarului a fost așezat la Catedrala Greco-Catolică „Sfinții Mihail și Gavril”, locul unde a păstorit pentru ultima dată. Au fost prezente nume importante din România, începând cu primul ministru, Ionel Brăteanu, Regele Ferdinand care l-a decorat post morte cu colanul de aur, iar de aici, sicriul împreună cu toți participanții evenimentului, a fost transportat cu trenul și oprit în fiecare stație, până în Baia Sprie, iar de acolo, a fost transportat cu un car cu boi și depus la Biserica ctitorită de Vasile Lucaciu împreună cu bunul său prieten, Protopopul de Seini Greco-Catolic Alexiu Berinde.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare