More


  Manifestări de amploare de Ziua Națională. La mulți ani, România!

  - Advertisement -

  După anii pandemici, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au revenit la normal, iar sute de sătmăreni s-au străns în centrul orașului pentru a aduce un omagiu eroilor români.

  Autoritățile sătmărene au organizat de această dată un program fastuos cu ocazia Zilei Naționale a României, manifestările începând de la ora 11, cu o expoziție dedicată lui Vasile Lucaciu, la Muzeul de Artă, seria evenimentelor continuându-se cu depuneri de coroane la bustul lui I. C. Brătianu și la statuia lui Vasile Lucaciu.

  Mai apoi, a venit momentul așteptat de toți sătmărenii, care a avut loc la Statuia Eroului Necunoscut, respectiv ceremonialul militar și religios, depuneri de coroane și defilarea cu personal și tehnică aparținând Garnizoanei Satu Mare.

  După intonarea Imnului Național, a urmat o scurtă slujbă în memoria eroilor neamului.

  Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, a dat citire mesajului transmis de către prim ministrul României, Nicolae Ciucă, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale.

  „Se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când la adunarea națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiționată și pentru totdeauna cu regatul României. Acel moment memorabil născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri care au dus la împlinire visul de unitate națională, reprezintă și fundamentul României în care trăim generațiile de astăzi. Așa cum națiunea Română este rezultatul evoluției istorice, statul român modern este rezultatul națiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 decembire 1918, a venit firesc, după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea Națiunii Române, opera marilor cărturari ai Școlii Ardele, mișcarea de eliberare de sub dominațiile fanariote, efervescența mișcăriilor revoluționare din 1848, curajul celor două principate române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1977 și cel mai important jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul de auto determinare în Primul Război Mondial. Odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la auto determinare, un act de dreptate bine venit al istoriei noastre…”.

  Cel mai așteptat moment al zilei a fost defilarea Garnizoaeni Satu Mare, însă evenimentele oganizate cu ocazia Zilei Naționale a României au continuat cu spectacole folclorice la Casa de Cultură a Sindicatelor și cu concerte de muzică folk, ușoară și pop rock, în Piața 25 Octombire din Satu Mare.

  Începând cu ora 19.00, va avea loc retragerea cu torțe, iar mai apoi, de la ora 19.30, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti a pregătit un concert vocal-simfonic dedicat Zilei Naționale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare