More


  Pronosticul lui Alexandru Rafila: ‘Nu vom mai ajunge în situaţia de a avea aşa de multe cazuri grave de Covid’

  - Advertisement -

  Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, deşi în perioada următoare vor creşte cazurile de COVID-19, nu vor mai fi cazuri grave, mai ales dacă cei care fac parte din categoriile de risc se vor vaccina, informează News.ro.

  Rafila a precizat la TVR Info, luni, că medicii de familie vor administra vaccinul anti-Covid, dar acesta poate fi administrat şi în centrele de vaccinare încă funcţionale.

  ”Noi punem la dispoziţie centre de vaccinare în principalele oraşe din România, plus medicii de familie sunt îndemnaţi să solicite acest vaccin pentru pacienţii de pe listele lor. Şi mă refer în primul rând la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani şi toţi cei care au boli cronice care pot să predispună la complicaţii. Practic, ca să oprim acest val de viroze şi mai ales consecinţele la care făceaţi dumneavoastră referire, boli complicate decese, avem la îndemână vaccinarea atât împotriva gripei, cât şi împotriva infecţiei cu noul coronavirus, cu o doză suplimentară, a treia sau a patra, după caz, cum va fi adaptat tulpinii circulante din acest moment care circulă în Europa. Şi în sfârşit, şi noi avem, la fel ca şi celelalte ţări, acest vaccin disponibil, a venit, prima tranşă se găseşte în ţară”, a declarat Rafila.

  Întrebat dacă mai există riscul unui nou val de Covid, Rafila a precizat că după părerea sa, nu vor mai fi cazuri grave.

  ”Oărerea mea este că chiar dacă numărul de cazuri va fi important, nu vom mai ajunge în situaţia de a avea aşa de multe cazuri grave, mai ales dacă categoriile la risc se vor vaccina în număr cât mai mare. E bine, pentru că dacă tot au făcut primele 2 sau 3 doze de vaccin, să aibă siguranţă că şiactuala tulpină nu produce o boală gravă. Orice persoană adultă sau orice tânăr cu vârsta mai mare de 12 ani se poate vaccina cu doză de rapel, dar recomandarea expresă este pentru persoanele vârstnice sau toţi cei care au boli cronice”, a declarat Alexandru Rafila.

  Despre sezonul gripal: ‘Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital’

  ​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că actualul sezon gripal afectează mai mult copiii şi a făcut apel la părinţi să nu îi ducă la spital dacă au forme uşoare sau medii de gripă, ci să consulte medicul de familie, potrivit News.ro.

  ”Impactul mai mare este pentru copii, mai puţin pentru adulţi. Asta nu înseamnă că sezonul gripal care a început practic nu va evolua şi nu va afecta şi populaţia adultă. Virusul sinciţial respirator care produce o epidemie în momentul de faţă, prezentă şi în România şi în alte ţări, în Europa sau chiar în Statele Unite, afectează copiii. Este o boală virală care poate să producă anumite complicaţii, bronşită de obicei şievoluţia unora dintre copii e mai dificilă”, a declarat Rafila la TVR Info.

  Ministrul Sănătăţii a fost, de asemenea, întrebat dacă sunt suficiente locuri în spitale, pentru copiii cu viroze. Rafila a făcut un apel către părinţi, să nu blocheze activitatea Unităţilorde Primiri Urgenţe.

  `Tocmai pentru ca să putem să uşurăm acest lucru şi să nu trebuiască părinţii să aştepte ore întregi la unităţile de primiri urgenţe, am înfiinţat la nivel naţional mai multe centre ambulatorii de evaluare a copiilor care au forme uşoare sau forme medii. Deci cei care merg la medicul de familie şimedicul de familie consideră că au nevoie de investigaţiisuplimentare pot să meargă în aceste centre de evaluare. Lista lor este disponibilă la Ministerul Sănătăţii, la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică. Şi acolo părinţii pot să ducă copiii fără niciun fel de problemă, să fie evaluaţi, să primească tratament şi dacă este într-adevăr nevoie, vor fi trimişi la spital. Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital, e bine să evite să stea ore întregi, de exemplu la unităţile de primiri urgenţe, care sunt supraaglomerate şi lucru ăsta trebuie luat în considerare. Am făcut şi un ghid de bună practică privind modul în care un părinte trebuie să ia o decizie informată în cea ce priveşte propriu copil, dacă are o viroză respiratorie”, a precizat Rafila.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare