O nouă întâlnire a specialiștilor din cadrul mai multor instituții care au responsabilități pe linia prevenirii și combaterii violenței în familie, a avut loc în data de 27 ianuarie. Întâlnirea s-a desfășurat în sistem Zoom Meeting, în cadrul proiectului ,,Întinde mâna și oferă ajutor!”, proiect inițiat de către Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității.
Cu adresabilitate asistenților sociali și referenților care au tangență cu prevenirea violenței în familie, scopul proiectului vizează conștientizarea consecințelor violenței domestice prin activități de informare despre legislația în domeniu, problematica fenomenului și cazuistica instrumentată de către polițiști pe această linie, prin dezvoltarea schimbului reciproc de date statistice.
În cadrul celei de-a treia întâlniri a specialiștilor, s-a abordat tema legată de aplicarea ordinului de protecție provizoriu, polițiștii participanți din structura prevenire și ordine publică din mediul rural prezentând aspecte practice cu care s-au confruntat în munca de poliție desfășurată.
Astfel, polițiștii din structurile operative de ordine publică-mediul rural din cadrul Secției de Poliție Rurală Gherța Mică, respectivdin cadrul Postului de Poliție Comunal Agriș, le-au vorbit asistenților sociali și referenților prezenți, precum și celorlalți specialiști despre importanța colaborării interinstituționale pe linia prevenirii violenței în familie, mai ales în cazul în care sunt implicați și copii sau tineri minori. Pornind de la prezentarea unor situații concrete, cazuri instrumentate de către polițiști, finalizate cu aplicarea unor ordine de protecție provizorie, s-a accentuat relevanța colaborării Poliție – asistenți sociali din cadrul primăriilor și DGASPC vizând prevenirea și mai ales gestionarea situațiilor problematice aferente unor conflicte în familie, din sfera violenței domestice.
A avut loc un schimb de idei, s-a răspuns întrebărilor adresate de către participanți, s-au clarificat informațiile aferente reglementărilor legislative și s-a adus în prim plan și rolul echipei mobile, cu tangență la domeniul violenței în familie.
Întâlnirile polițiștilor cu asistenții sociale, referenții și specialiștii cu responsabilități în domeniul violenței domestice, în cadrul proiectului, vor continua, prevenirea violenței în familie reprezentând o prioritate a Poliției Române la nivel național, dar și local.