La întâlnirea de luni cu reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne ( MAI) din județ, prefectul Radu Roca a ținut să-i invite și pe președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, pe directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, pe președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Magoss Attila și pe Carmen Frățilă, reprezentanta Asociației Free-life Satu Mare, pentru a prezenta stadiul vaccinării antirabice a câinilor și problema câinilor fără stăpân din județ. Vaccinarea antirabică precum și înregistrarea (microciparea) câinilor este obligația proprietarilor și a deținătorilor de animale.
Costurile, suportate de stat
Directorul DSVSA, Nicolae Dumuța, a precizat că din efectivul estimat de 39 000 de câini din județ până la 31 decembrie 2022 s-a reușit vaccinarea unui număr de 32740 de câini.
Costurile vaccinării antirabice sunt suportate integral de la bugetul de stat.
Proprietarii care refuză vaccinarea și microciparea câinilor riscă amenzi conform legii.
Prefectul cere o colaborare interinstituțională mai bună
Prefectul Radu Roca a cerut o mai bună colaborare între Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare și Poliția Animalelor și a mai transmis către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Satu Mare (A.T.O.P.) că U.A.T.-urile au obligația de a respecta legea și de a găsi soluții rapide pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.
Prefectul Radu Roca a reamintit că în paralel cu acțiunea de vaccinare antirabică și-ar dori și cartagrafierea câinilor din județ.
Județul, fără hingheri
Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, col. Ovidiu Popa, a ținut să precizeze că din păcate în județ nu mai există nicio societate de capturare a câinilor fără stăpân.
În aceste condiții e greu de acționat chiar dacă instituția pe care o reprezintă și-a manifestat toată deschiderea și colaborarea la acțiunea de prindere a acestora și de transfer la adăpostul din Satu Mare.
Florin Dura