More

    Iubiți și câinii vagabonzi?!?

    Cred că la nivel național asta cu câini vagabonzi e veche, fumată dar din păcate încă nerezolvată! Încă din anul 2000, când peste 20.000 de persoane s-au prezentat la Centrul Antirabic pentru că au fost mușcați de câinii vagabonzi. În 2006, ştirea care anunţa că japonezul Hajime Hori a murit după e a fost muşcat de un maidanez în plin centrul Bucureştiului făcea înconjurul lumii. Hajime Hori, fost presedinte al unei mari corporatii nipone si omul care a pus pe picioare fabrica de rulmenti din Alexandria, a sfarsit tragic in timp ce iesea din scara blocului situat în Piaţa Victoriei din apropierea Guvernului. A urmat campania de eutanasiere a primarului de atunci, Traian Băsescu. Apoi din Noiembrie 2009 până în Februarie 2010 10.000 de oameni au fost mușcați de câinii fără stăpân. Iar s-au luat măsuri drastice dar doar o perioadă ca mai apoi “buba să se spargă” în 2013 când a avut loc al doilea atac ucigaş al maidanezilor care a avut loc pe teritoriul Capitalei.Atunci micuţul Ionuţ Anghel în vârstă de patru ani a fost sfâşiat de mai mulţi câini fără stăpân chiar sub privirile bunicii lui.Și bine-nțeles ultimul accident tragic care arată neputința autotităților în eterna luptă cu câinii vagabonzi a avut loc în 23 Ianuarie anul acesta atunci când o femeie de 43 de ani a murit, după ce a fost mușcată de câini fără stăpân în zona Lacului Morii, din sectorul 6, din București. Ana Boroș a mai fost atacată de o haită de câini și în primăvara anului trecut, atunci fiind salvată din colții patrupedelor.

    Victima alerga în momentul în care a fost atacată de o haită de câini. Femeia a fost salvată din colţii animalelor de doi biciclişti, care treceau prin zonă. Femeia a ajuns la spital cu răni la cap, la mâini şi la picioare şi a fost operată de urgență. Potrivit autorităţilor, câinii au ieșit din curţile oamenilor și au fost ridicați atunci de către lucrătorii primăriei pentru că deținătorii nu aveau acte.

    Deci ani trec problemele se agravează nu se rezolvă din păcate!

    Și în orașul nostru am avut anul acesta probleme semnalate cu câinii vagabonzi, o doamnă de circa 70 de ani a fost atacată mușcată dar din fericire salvată de mai mulți trecători. Apoi cazul celebru al oilor omorâte de o haită de câini fără stăpân. Când un fermier din Cartierul Sătmărel a semnalat faptul că o haită formată din zeci de câini sălbăticiți i-au atacat ferma, omorând mai multe oi.

    Ce situați găsim? Să nu aud asta cu sterilizarea că fac alergie! Sigur este o măsură și aceasta dar trebuie luate și altele în paralel.

    În primul rând dragi români nu vă cumpărați câini dacă nu sunteți pregătiți să aveți grijă de ei. Apoi dacă tot îi cumpărați nu îi lăsați nesupravegheați sau liberi să circule după bunul plac. În nici un caz nu îi abandonați. Cei care abandonează câini ar trebui făcuți responsabili de astfel de tragedii. Nu uitați Legea 205/2004 privind protectia animalelor republicata (Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 320 din 30 aprilie 2014) spune urmatoarele:

    Art. 2
    In sensul prezentei legi, prin detinator de animale se intelege proprietarul, persoana care detine cu orice titlu valabil, precum si orice persoana fizica sau juridica in ingrijirea careia se afla animalul.

    Art. 5
    (1) Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
    a) un adapost corespunzator;
    b) hrana si apa suficiente;
    c) posibilitatea de miscare suficienta;
    d) ingrijire si atentie;
    e) asistenta medicala.

    (2) Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi.

    În ceea ce privește abandonul animalelor, conform legii, abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului este strict interzisă.

    Același lucru este valabil și pentru maltratarea animalelor, sau despărțirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viață.

    De menționat este faptul că, potrivit legii, abandonul constă în lasarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrana, adăpost si tratament medical. Legea mai spune că aceste contravenții se sancționează cu amenzi care pornesc de la 1.000 până la 3.000 de lei.

    Apoi eutanasierea acestora este necesară și trebuie aplicată conform legii în vigoare.

    Repet de vină pe lângă autorități și firmele care se ocupă cu prinderea acestor “maidanezi” sunt și cei care lasă câinii pe străzi.

    Acuma în București în Sectorul 1 riști să te atace și șobolanii! Sperăm ca să nu fie aceasta următoarea problemă în România!

    Răzvan Govor

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE