Distincție

Consilierii locali careieni au votat joi în unanimitate proiectul de hotărâre

Consiliul Local Carei a aprobat joi  conferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Carei arbitrului internațional Istvan Kovacs.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali.

Astfel, Istvan Kovacs devinde cel de-al 11-lea cetățean de onoare al municipiului Carei.

Conferirea titlului va avea loc în cadrul unei recepții festive programate pentru data de 25 ianuarie 2023, la Castelul Karolyi din Carei.

Practic decizia Consiliului local Carei vine în ziua în care Kovacs Istvan arbitrează finala Cupei Golfului din Irak dintre echipa țării gazdă și Oman.

Președintele AJF-ului sătmărean , Ștefan Szilagyi e practic omul care l-a descoperit, încurajat și susținut de la începutul carierei pe Kovacs Istvan. El a fost și cel care a transmis primăriei Carei motivele care stau la baza acordării acestui titlu onorific.


Cine este Kovacs Istvan?

Kovács István s-a născut în Carei în 1984.

De profesie profesor de sport, a debutat ca arbitru în Liga 1 în anul 2007, unde, la doar 22 de ani a condus deja Supercupa României. În această ligă a arbitrat 320 de meciuri fiind momentan pe locul 4 ca meciuri arbitrate în România. A arbitrat o finală de cupă și două supercupe.

Kovács este din 2010 arbitru internațional FIFA, fiind cel mai tânăr arbitru FIFA din Europa. Până în anul 2021 a fost șeful Comisiei de arbitri din județul Satu Mare.

În 2014 a arbitrat finala Euro u19 și semifinala Serbia – Portugalia, în 2019 la turneul final UEFA Under 21 din Italia, FIFA U-17 World Cup Brazil, sfertul de finală Franța- Spania, în 2020 la turneul final a Campionatului European, în 2021-2022 semifinala Uefa Champions Leauge și în 2022 finala Uefa Conference Leauge de la Tirana, dintre AS Roma și Feyenoord.

Are la activ 98 meciuri internaționale și în total 155 de meciuri ca arbitru principal sau al patrulea oficial.

Kovács István a participat la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, acolo unde au fost prezenți doar 36 de arbitri din întreaga lume. A fost delegat ca al patrulea oficial la 8 partide, prima fiind chiar meciul de deschidere al Campionatului Mondial de Fotbal, fiind primul arbitru român prezent la un asemenea eveniment fotbalistic major, după o pauză de 24 ani.

La începutul acestui an a fost delegat la Cupa Națiunilor Golfului, unde a arbitrat inclusiv finala competiției, după care va arbitra la Campionatul mondial al cluburilor din Maroc.

Este o persoană dinamică, extrem de respectuoasă, un caracter puternic, un foarte bun prieten, un exemplu pentru tinerii sportivi și un om care se mândrește în țară și în lume cu orașul în care s-a născut și a trăit, aducând cinste municipiului Carei.

Și, am adăuga noi, KOVVACS ISTVAN a devenit practic ambasadorul numărul 1 atât al municipiului Carei, locul în care s-a născut cât și a județului SATU MARE.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here