Peste 4500 de persoane au fost informate în cea de a doua ediție a campaniei Zero la Mie, derulată în perioada iulie-decembrie 2022, din care mai mult de jumătate au fost elevi din școli și licee.
Scopul campaniei a fost acela de a aduce în fața tinerilor informații pertinente cu privire la consecinţele legale ale unor comportamente produse în contextul consumului de alcool sau droguri şi, implicit, o reducere a riscului de implicare a tinerilor în infracțiuni. Infracţiunile vizate cu precădere au fost cele de conducere a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe dar şi infracţiunile comise cu violenţă.
Pe parcursul celor 5 luni din campania Zero la Mie-ediția a II-a, specialiştii din cadrul Poliţiei Judeţene – Biroul Siguranța Școlară şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog au desfăşurat o serie de activităţi preventive, beneficiind de sprijinul autorităţilor publice locale din Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad, fiind cea de -a doua campanie desfăşurată de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare în parteneriat cu cele 3 primării, după prima ediție a campaniei Zero la Mie care a avut loc în 2017.
Publicul țintă al campaniei a fost constituit din tineri (actuali și viitori conducători auto), elevi și cursanți ai școlilor de șoferi. Prin evenimentele publice organizate mesajul campaniei a ajuns însă mult mai departe, spre publicul larg, în special părinții adolescenților arătându-se interesați de subiectul drogurilor, al identificării semnelor de consum și aflării modalităților concrete prin care pot preveni sau gestiona o astfel de problemă în mod eficient.
Campania a debutat în perioada estivală cu participări ale polițiștilor și specialiștilor antidrog din cadrul CPECA la diferite evenimente publice organizate în Satu Mare și în Tășnad, dar și cu activități săptămânale susținute de echipa de proiect în incinta zonei de agrement Aquastar.
În perioada estivală (iulie-septembrie 2022) și-au arătat interesul pentru activitățile antidrog realizate de polițiști peste 2000 de persoane dornice să fie informate, dar şi să participe la diferite provocări constând în concursuri tematice şi experimente cu ochelarii ce simulează starea de ebrietate, respectiv consumul de droguri.
Activităţíle preventive au fost orientate şi spre viitorii şoferi, o categorie vizată în mod special, astfel încât au fost susţinute în perioada campaniei 4 sesiuni informative, în 4 şcoli de şoferi din municipiul Satu Mare, respectiv: Școala de Șoferi Nord Star, Școala de Șoferi Expedient, Școala de Șoferi AGO și Școala de Șoferi Autoreflex. Peste 200 de tineri cursanți ai școlilor de șoferi au participat la sesiunile de informare, aceștia fiind un public foarte receptiv și dornic de a ști mai multe despre modul în care diferitele substanțe afectează capacitatea de a conduce autovehicule.
Din septembrie a venit rândul liceenilor să fie parte a campaniei Zero la Mie, elevii implicaţi în activităţile din campanie fiind în majoritate din clasele a XI-a şi a XII-a, actuali şi viitori şoferi, alături de aceștia fiind prezente și cadrele didactice. Activitățile punctuale s-au derulat în 8 licee, dintre care 2 din municipiul Satu Mare și alte 6 din orașele partenere (Carei, Tășnad și Negrești -Oaș).
În perioada septembrie-noiembrie au fost organizate 3 evenimente publice Zero la Mie în orașele partenere, Tășnad, Negrești-Oaș și Carei, la care au participat peste 1200 de persoane, în majoritate elevi.
Evenimentele publice au fost urmate de activități la clase, fiind vizați toți elevii din ultimii doi ani de liceu din orașele partenere. Sesiunile informative susținute de specialiști au fost urmate de concursuri, în care fiecare clasă și-a desemnat o echipă reprezentantă, aceste concursuri având rolul de a stimula interesul tinerilor pentru cunoaștere și fixarea unor elemente importante despre consumul de alcool și droguri, elemente care să-i conducă spre alegeri mai responsabile și spre evitarea comiterii de infracțiuni ori de punere în pericol a propriei vieți.
Premiile oferite la concursuri și materialele promoționale au putut fi asigurate cu sprijinul primăriilor partenere. În cele 34 de activităţi dedicate elevilor (incluzând evenimentele publice și cele la clase) au fost informaţi 2180 de elevi şi 215 cadre didactice.
Efortul de prevenire a consumului de alcool și droguri în rândul tinerilor este expresia grijii și a preocupării permanente pe care instituțiile statului responsabile, alături de părinți și cadre didactice, trebuie să o poarte față de aceștia. Este o responsabilitate comună, de a informa, de a educa, de a căuta mereu și mereu să fim în pas cu vremurile și să răspundem nevoilor copiilor și tinerilor de fi protejați în fața unui fenomen ce tinde să fie normalizat la nivel social, consumul de alcool și droguri. Tentația de a face lucruri interzise și de a testa realități diverse va exista în continuare, dar alegerea de a consuma substanțe nu poate rămâne (doar) la latitudinea celor care nu au încă discernământul, priceperea ori puterea de a se opune singuri unui val de o asemenea dimensiune. Ceea ce noi, instituții și oameni preocupați de binele copiilor și tinerilor, putem face este să nu ignorăm problema, să ne unim forțele și să fim împreună o voce unitară care să fie auzită de cât mai multe ori, în contexte cât mai diferite.
Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare mulțumește partenerilor care s-au alăturat campaniei Zero la Mie, în special Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Primăriei Municipiului Carei, Primăriei Orașului Negrești-Oaș, Primăriei Orașului Tășnad, școlilor de șoferi și unităților de învățământ implicate, parteneri care și-au asumat misiunea de creea împreună această voce adultă, realistă și responsabilă, care spune că alcoolul și drogurile împiedică atingerea potențialului tinerilor, generează un teren favorabil comiterii de infracțiuni dar și riscuri crescute de pierdere a sănătății și chiar a vieții.
Zero la Mie înseamnă viață! Zero la Mie înseamnă o minte limpede și decizii clare! Zero la Mie înseamnă capacitatea de a spune NU distracțiilor periculoase și DA activităților complexe, performante!